Sadržaj kursa
Pomoć
0/1
ECDL Osnove informatičke tehnologije
Sadržaj lekcije

Šta je personalni računar?

Personalni računar – PC (eng. personal computer) je programibilna mašina koja može da prima i obrađuje podatke i koja je sposobna da izvršava veliki broj zadataka. To znači da se PC može koristiti za pisanje pisama i dokumenata, stvaranje grafičkih i video prikaza, igranje igrica, slanje elektronske pošte, pretraživanje Internet-a, i još mnogo toga. Laptop ili Notebook računari su samo manje i prenosive verzije PC-a.

Kako radi PC?

PC čine dve komponente – hardver i softver, pri čemu ni jedna neće raditi bez one druge. Hardver sačinjavaju komponente koje možete da vidite, a to su pre svega kućište, monitor, miš, tastatura, zvučnici, štampač i svi kablovi koji sve to povezuju, ali i razne komponente koje se nalaze unutar kućišta. Softver je ono što omogućava da se sva ta tehnika osposobi za obavljanje raznih zadataka. On se obično nalazi na kompakt disku (CD-u) ili disketi.

Tipovi softvera

Postoje dva tipa softvera – aplikativni i sistemski softver. Pod aplikativnim softverom podrazumevamo programe kao što su na primer tekst procesori (Microsoft Word), grafički programi (CorelDraw i Adobe Photoshop), Internet i programi za Web dizajn, kao i veliki broj raznih obrazovnih programa i igrica. Sistemski softver je poznat kao operativni sistem. Za funkcionisanje personalnog računara je neophodan odgovarajući operativni sistem. To je glavni softver na vašem računaru, jer se preko njega kontroliše hardver i sav aplikativni softver koji ste instalirali tj. omogućava da funkcionišu kao celina. Na ovom kursu ćemo kao operativni sistem koristiti Microsoft Windows XP. Neke od ranijih verzija ovog operativnog sistema su Microsoft Windows 95, 98 i 2000.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button