Sadržaj kursa
Premiere PRO za samouke
Sadržaj lekcije

U Premiere-u Pro svaki klip predstavlja medijska datoteka sa kojom je povezan tj. funkcioniše kao neka vrsta prečice. Ja ću dvostrukim klikom na naziv Project panela njegov sadržaj prikazati preko celog ekrana i otvoriti odeljak koji sadrži različite medijske fajlove. Ako nakon toga izaberem neki od njih, videćete da je u pitanju klip koji se već koristi u ovoj sekvenci a tu su i dodatne informacije koje se odnose na njegovo trajanje (Media Start i Media End) broj frejmova i još mnogo toga. Na prvi pogled vam se može učiniti da je u pitanju prava medijska datoteka ali to zaista nije tako. Ova tabela sadrži samo informacije o izvornim fajlovima koji su povezani sa ovim projektom a to su sasvim različite stvari. Drugim rečima, klip postoji samo unutar projekta, a medijska datoteka se nalazi na potpuno drugačijoj lokaciji.

Ja ću se ponovo vratiti na normalni radni režim jer bih želeo da vam pokažem kako izgleda sekvenca koju upravo koristim (Linking and relinking). Ona sadrži isti klip za koji mi nije potreban zvuk, pa ću zato aktivirati funkciju za njegovo isključivanje (Mute). Kao što vidite, on se ponavlja pet puta pri čemu je na početku postavljena nešto svetlija verzija, druga ima izraženije boje, treća je zarotirana a četvrta predstavlja sliku u ogledalu. Na poslednjem segmentu nije primenjena nikakva izmena i on će mi poslužiti kao referenca. To znači da se na ovoj sekvenci nalazi pet instanci istog klipa a sve one su povezane sa istom medijskom datotekom. Ako iz bilo kog razloga izgubim vezu sa ovim fajlom, svih pet klipova će nestati sa projekta i ja neću biti u mogućnosti da nastavim sa radom. Ukoliko želite da vidite gde se ovaj snimak zaista nalazi, kliknite na njega desnim tasterom miša i iz menija izaberite opciju Reveal in finder (ili Reveal in Explorer). Nakon toga će se na ekranu pojaviti prikaz foldera koji sadrži izvornu datoteku a ja ću iskoristiti priliku i promeniti njeno ime. Ako se nakon toga vratim u Premiere Pro, program će me upozoriti da je došlo do greške i da je neophodno da ponovo uspostavim vezu sa izvornim datotekom. Pošto se u ovom projektu isti fajl koristi na dva mesta, neće mi biti teško da kliknem na stavku pod nazivom Replace me i na taj način rešim ovaj problem. Ukoliko vi nemate ovu mogućnost, možete iskoristiti opciju Locate i sami potražiti fajl koji sadrži odgovarajuće podatke. Nakon toga treba još samo da sa OK zatvorite ovaj okvir i nastavite sa radom.

Razlika između klipova koji se pojavljuju unutar projekta i medija na vašem disku je vrlo prosta ali i veoma značajna. Ja sam u ovom slučaju, samo promenio naziv fajla koji sadrži čitav snimak i on je zbog toga nestao iz projekta. U praksi se često događa da program više nije u mogućnosti da locira sve klipove koje trenutno koristite a u tom slučaju je dovoljno da pronađete samo jedan od njih a Premiere Pro će se automatski postarati da poveže i ostale sadržaje.

Sigurno ste primetili da se naziv ovog klipa nije promenio, bez obzira što je on sada povezan sa drugačijom medijskom datotekom. Ako na njega kliknem desnim dugmetom miša i iz menija izaberem opciju Make Offline na ekranu će se pojaviti okvir koji mi omogućava da jednostavno prekinem vezu sa izvornom datotekom i da je zadržim na disku ili da je pri tome obrišem. Najtoplije vam savetujem da nikada ne koristite drugu opciju, jer ćete u tom slučaju ostati bez mogućnosti da se predomislite i ponovo uspostavite prethodno stanje. Ja ću sa OK zatvoriti ovaj okvir i na taj način ostati bez sadržaja koji je prethodno bio prikazan na vremenskoj liniji. Čak i bez veze sa izvorom datotekom, klipovi će zadržati svoje osnovne karakteristike a to se može dokazati brzim povlačenjem markera za reprodukciju. To znači da se oni i dalje mogu menjati iako to baš i nema mnogo smisla.

Pre nego što dovršim ovu lekciju, ja ću ponovo prikazati okvir sa fajlovima i datoteci koja sadrži kompletan snimak vratiti originalno ime. Premiere Pro će me odmah pitati gde je nestala medijska datoteka, ali ću ja zatvoriti ovaj okvir jer bih želeo da vam pokažem kako se koristi funkcije za povezivanje. U tom cilju ću desnim dugmetom miša opet selektovati odgovarajući klip i iz menija izabrati opciju Link Media. Nakon toga će se na ekranu pojaviti okvir koji mi omogućava da ručno lociram odgovarajući fajl i da ga ponovo povežem sa ovim klipom. Premiere Pro u stvari koristi samo podatak koji se odnosi na ime određene datoteke i njenu lokaciju a to uključuje uređaj tj. disk i eventualno folder u kome se ona nalazi. Na ovaj način ćete uvek imati mogućnost da koristite aktuelne informacije jer se može desiti da neki od klipova koji koristite bude promenjen što ne treba da vas brine jer će Premiere Pro automatski preuzeti aktuelne sadržaje.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button