Sadržaj kursa
AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću vam pokazati kako izgleda radno okruženje AutoCAD-a tj. njegov interfejs. Pri tome ću kao primer koristiti fajl pod nazivom Interface.dwg pa vam preporučujem da ga odmah otvorite i njegov sadržaj prikažete na svom ekranu. Kao što vidite, on sadrži osnovu jedne poslovne zgrade a to će nam dobro poslužiti za pristup određenim oblastima AutoCAD interfejsa.

Za početak bih želeo da vam pokažem kako se koristi tzv. meni aplikacije, pa ću u tom cilju kliknuti na strelicu koja se nalazi odmah pored ikone sa velikim slovom A da bi se na ekranu pojavio meni koji sadrži relativno veliki broj funkcija. Mnoge od njih su zastupljene u i drugim Autodesk programima pa vam neće biti teško da se na njih naviknete.

U samom vrhu se nalazi polje za pretragu, što znači da u njega možete uneti funkciju koja vas zanima a čim pritisnete Enter, na ekranu će se pojaviti okvir sa dodatnim objašnjenjem. U sledećem redu se nalazi par ikonica a ako kursor postavite iznad neke od njih, videćete i koju funkciju ona predstavlja. Pošto je trenutno aktivna funkcija za prikaz nedavno korišćenih dokumenata (Recent Documents) ja ću kliknuti na sledeću ikonicu (Open Documents) i na taj način prikazati listu koja sadrži sve otvorene crteže. Na njoj se trenutno nalazi samo jedna stavka, jer je na mom računaru aktivan samo jedan primer tj. osnova koju vidite na ekranu.  

Ako se vratim na prethodni režim, na listi će se pojaviti i fajlovi koje sam prethodno koristio pa mi neće biti teško da ih prikažem po određenom redosledu. Za to služi opcija koje se nalazi na samom vrhu, pa mogu da kliknem na nju i iz menija izaberem odgovarajuću stavku. Osim toga, postoji mogućnost da ovaj sadržaj bude prikazan u različitim oblicima a to se može postići preko opcija koje se nalaze u ovom meniju. To znači da se ispred naziva mogu pojaviti i umanjene verzije samog crteža (Small Images), mada je mnogo praktičnije da na tom mestu ostanu samo male ikonice koje predstavljaju AutoCAD DWG fajlove.

Ako kursor postavom iznad neke od ovih stavki, sa desne strane će se pojaviti simbol u obliku čiode (Pin), a ako kliknem na njega, izabrani sadržaj će biti trajno zadržan na ovoj listi. Drugim rečima, ukoliko otvorite još nekoliko različitih crteža, sadržaj liste će biti znatno izmenjen ali će na njegovom vrhu i dalje biti prisutan fajl koji ste prethodno označili. To znači da će vam on biti stalno na raspolaganju i da ga ne morate tražiti među ostalim dokumentima. Meni to u ovom trenutku nije potrebno, pa ću isključiti ovu funkciju i preći na opcije koje se nalaze sa leve strane menija.

Tu se nalaze razne funkcije koje vam omogućavaju da na efikasan način iskoristite kompletnu aplikaciju. To se pre svega odnosi na mogućnost kreiranja novog dokumenta (New) pri čemu možete birati između novog crteža (Drawing) ili kompleta listova (Sheet Set). Na ovom kursu ćemo se uglavnom baviti crtežima pa drugu opciju možete slobodno preskočiti.

Na sličan način možete otvoriti neki od postojećih dokumenata (Open) a to podrazumeva crteže koji se nalaze na vašem računaru (Drawing) kao i one koji su vam dostupni preko Interneta (Drawing from AutoCAD WEB & Mobile). Zatim slede opcije koje vam omogućavaju da istovremeno otvorite komplete listova (Sheet Set) ili da pristupite podacima koji su sačuvani u DNG formatu. Poslednja opcija u ovom nizu vam omogućava da jednim klikom locirate fajlove koji su deo standardne instalacije programa (Sample Files), a to obuhvata lokalne (Installed Sample Files) i Online sadržaje.

Treća ikonica (Save), služi za čuvanje završenih crteža a četvrta vam omogućava da im pri tome promenite naziv ili izaberete neki drugi format (Save As). Ukoliko se odlučite za ovu mogućnost, bićete u prilici da osim standardnog DWG formata (Drawing) iskoristite odgovarajuću WEB lokaciju (AutoCAD WEB & Mobile), kreirate novi šablon (Drawing Template) ili neki dugi oblik (Drawing Standards i Other Formats). Poslednja opcija (DWG Convert), do koje se inače može doći klikom na strelicu koja se nalazi na dnu menija, vam omogućava da svoje crteže sačuvate u obliku koji je upotrebljiv u nekoj od prethodnih verzija AutoCAD-a. Drugim rečima, ako imate potrebu da svoje crteže delite da korisnicima koji još uvek nisu prešli na najnoviju verziju programa, jednostavno pokrenite ovu funkciju i konvertujete ih u oblik koji je korišćen u prethodnom periodu.

Za ubacivanje podataka koji potiču iz drugih programa, možete koristiti funkciju Import. To se pre svega odnosi na dokumente u PDF i DGN formatu ali postoji mogućnost da na isti način iskoristite i neke druge fajlove (Other Formats).

Ukoliko želite da svoje crteže konvertujete u neki potpuno drugačiji oblik, to možete postići primenom opcije Export. Dovoljno je da kliknete na istoimenu ikonicu i da iz liste izaberete odgovarajuću opciju. Kao što vidite, ona pored varijacija na temu AutoCAD fajlova (DWF, DWFx i 3D DWF) obuhvata i standarde kao što su PDF i DNG mada postoji mogućnost da izborom stavke Other Formats otvorite okvir sa dodatnim opcijama. Nakon toga vam neće biti teško da iz ove liste izaberete željeni format i kreirate fajl koji je moguće otvoriti u nekom drugom programu za crtanje. Meni to nije potrebno, pa ću se izborom dugmeta Cancel vratiti na crtež i ponovo otvoriti meni aplikacije.

Sledeća opcija u ovom nizu (Publish) vam omogućava da svoje crteže iskoristite na specifičan način. To podrazumeva pripremu za 3D štampanje (Send to 3D Print Service), automatsko kreiranje arhive (Archive), slanje u elektronskom obliku (eTransmit i Email) kao i deljenje određenog prikaza (Share View) ili čitavog crteža (Share Drawing).

Ukoliko ste dovršili neki projekat i želite da ga odštampate, kliknite na ikonicu Print i izaberite neki od ponuđenih rešenja. To osim upotrebe klasičnih štampača (Plot) podrazumeva automatizaciju čitavog postupka (Batch Plot) uz mogućnost prethodne provere (Plot Preview i View Plot and Publish Details). Opcija Page Setup vam omogućava da unapred podesite parametre koji se odnose štampanje a slično važi i za ostale stavke koje se nalaze u drugom delu ovog menija (Manage Plotters,  Manage Plot Sets i Edit Plot Style Tables).

Opcija Drawing Utilities vam omogućava da proverite parametre koje se odnose na trenutno aktivan crtež (Drawing Properties), uporedite dva crteža (DWG Compare), podesite merne jedinice (Units) i proverite integritet podataka (Audit). Ukoliko se ispostavi da postoje određeni problemi, možete iz rešiti primenom opcije Recover ili dodatno analizirati kompletan sadržaj (Open the Drawing Recover Manager).

Poslednja opcija u ovom meniju (Close) vam omogućava da zatvorite crtež na kome trenutno radite (Current Drawing) a ako ste istovremeno otvorili više različitih fajlova, čitav postupak možete ubrzati izborom opcije All Drawings. 

Ukoliko obratite pažnju na stavke koje se nazale na dnu desnog odeljka, primetićete da se među njima nalazi funkcija koja vam omogućava da otvorite okvir koji obuhvata sve parametre AutoCAD-a (Options). Kao što vidite, on sadrži zaista veliki broj opcija pa nema smisla da ih pojedinačno objašnjavam ali ću iskoristiti priliku da vam skrenem pažnju na one koje se odnose na podešavanje ekrana (Display) i otvaranje i zatvaranje fajlova (Open and Save). Ja sam odlučio da svoje crteže čuvam u formatu koji odgovara jednoj od starijih verzija, pa ću zato umesto trenutno izabrane vrednosti (AutoCAD 2018 Drawing) izabrati stavku koja označava verziju iz 2013 godine.

U nastavku slede opcije koje se odnose na štampanje (Plot and Publish), podešavanje čitavog sistem (System), korisničkih parametara (User Preferences) itd. a pošto nemam nameru da sada ulazim u detalje, ja ću prvo izborom opcije Apply primeniti novo podešavanje a zatim sa OK zatvoriti ovaj okvir.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button