Sadržaj kursa
Photoshop
Sadržaj lekcije

Photoshop je izuzetno kompleksan i veoma moćan alat koji možete koristiti za obradu fotografija. Pre nego što ovaj program ušao u masovnu upotrebu, mnogi profesionalni fotografi, ali i svi ostali su koristili mračnu komoru kako bi ručno izvršili neophodne izmene na slici. Pri tome je dodatni problem što se nakon izvršenih izmena najčešće dobija samo jedna kopija. To je ujedno bio i najveći problem, jer su za više kopija iste slike, morali da ih ručno menjaju.

Sada je mnogo je lakše da uvezete sliku u Photoshop, obradite je, a zatim odštampate onoliko kopija koliko vam je potrebno. Naravno, vrlo je korisno da prvo snimite sliku u svom najboljem izdanju, bez ikakvih zumiranja ili dodatnih podešavanja fokusa, a nakon toga, pošto uvezete sliku u Photoshop, izvršite sve neophodne izmene.

U ovom poglavlju ćete videti kako možete da izvršite izmene na slici i da dobijete izuzetne rezultate. Prvo ćemo pažnju posvetiti dodavanju blagog fokusa. Trenutno u Photoshop-u imamo sliku na kojoj sam već kreirao novi lejer koji sadrži retuširanu sliku. Da bismo pored retuširanja, slici dodali i blagi fokus, prvo ćemo napraviti kopiju ovog lejera, a zatim istom povećati providnost. Drugom lejeru ćemo dodati filter Gaussian Blur. Kako bismo dobili pravi zamućeni izgled, dodaćemo ovu vrednost. Ako u nekom trenutku želite da smanjite zamućenost slike, jednostavno smanjite providnost trećeg lejera. Na ovaj način smo slici uspešno dodali blagi fokus. Ako pogledate sliku sa dodatim cijanotipovima, videćete kako su joj ivice oštre. Međutim, sa našim zamućenim lejerom, ovo izgleda stvarno blago, bez obzira na efekat.

Pogledajte još jedan način na koji možete dodati blagi fokus ovoj slici. Prvo ćemo izbrisati ovaj lejer, zatim ponovo kreirati kopiju glavnog lejera. Malo povećajte providnost ovog lejera, a zatim na njega primenite filter Gaussian Blur. Zavisno od efekta koji želite da postignete, možete još malo povećati providnost. Sad možete videti jasnu razliku između dosadnog izgleda originalne slike, i novog, dinamičkog izgleda, sa zasićenim bojama. Ako ovome dodate još i crno-beli izgled, gotovo da dobijamo infracrveni efekat. Ovaj izgled možete još malo izmeniti jer koža izgleda kao da je od porcelana.

Kada pored svega dodate i cijanotip, čitava slika dobija još lepši izgled. Takođe, možete izmeniti preklop ovog zamućenog lejera iz Overlay, u na primer, Soft Light. Ova transformacija ne daje dramatičan efekat ali i dalje daje dobar izgled. Evo kako izgleda slika sa različitim mapama gradijenata. Ovako bi izgledala jedna verzija slike, a sada i bez sjaja na ivicama. Na kraju, evo kako izgleda i originalna slika.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button