Sadržaj kursa
Windows 7 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

U Windows-u 7 se kao podrazumevana pozadina koristi karakterističan logotip. Ako vam se to ne dopada, možete aktivirati neki od dodatnih motiva. To vam neće biti teško, jer su vam na raspolaganju i pozadine koje su prilagođene mestu na kome se nalazite. To znači da će Windows 7 iskoristiti podatak koji ste izabrali još u toku instalacije operativnog sistema. Ako za primer uzmemo korisnike koji se nalaze u SAD, oni će moći da upotrebe šest slika visoke rezolucije koje prikazuju poznate nacionalne parkove i plaže.

Ako kliknete desnim tasterom miša na radnu površinu i izaberete opciju Personalize, videćete kako izgleda trenutni izbor. Sada možete da u ovom odeljku potražite temu pod nazivom United States. Ukoliko kliknete na opciju Desktop Background, na ekranu će se pojaviti trenutni izbor, a tu su i druge opcije koje uključuju različite motive iz SAD. Naravno, sve ovo će vam biti dostupno ukoliko ste pri instalaciji Windows-a 7 izabrali ovaj region.

Ukoliko pripadate nekom drugom regionu, na ekranu će se pojaviti motivi koji odgovaraju postavljenim parametrima. Svi ostali motivi će biti skriveni. Da bih vam pokazao kako se oni pronalaze, ja ću klikniti na dugme Cancel i zatvoriti ovaj okvir. Sada mogu da pokrenem Windows Explorer, izaberem prvi hard disk i otvorim folder u kome se nalazi sam Windows.

Da bih pronašao ono što mi je potrebno, ja ću kliknuti na polje koje se nalazi u vrhu okvira i u njega uneti reč Globalization. Ako nakon toga pritisnem Enter, na ekranu će se pojaviti nekoliko foldera koji sadrže ovaj pojam a ja se nadam da ću u nekom od njih pronaći motive koji se mogu upotrebiti kao pozadina. Na žalost, izgleda da ovde nema ničega, pa ću ponoviti pretragu i ovoga puta uneti pojam MCT. Ovo je već mnogo bolje, jer su mi sada dostupni podaci koji se odnose na razne regione. Kao što vidite, jedan od ovih foldera sadrži motive Kanade pa ću iskoristiti ovu priliku da ga otvorim i pritiskom na desni taster miša izaberem jedan od ponuđenih motiva. Tome služi opcija Set as desktop background pa ću zato kliknuti na nju i promeniti pozadinu.

Pre nego što se vratim na opcije za prilagođavanje, ja ću zatvoriti ovaj okvir i pokrenuti funkciju Personalize. Kao što vidite, trenutno je aktivna potpuno nova tema ali su mi istovremeno dostupne i sve ostale opcije. Da bih vam to i dokazao, ja ću kliknuti na stavku Desktop Background pa će se na ekranu pojaviti i ostali motivi koji pripadaju Kanadi. Čak postoji i mogućnost da se izabere nekoliko različitih slika i da se one zatim smenjuju, ali ćemo o tome govoriti u nekoj od narednih lekcija.

Ja ću na kraju zatvoriti ovaj okvir, jer sada znate kako se pronalaze i koriste skriveni motivi.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button