ECDL Korišćenje računara (Windows)
Sadržaj lekcije

U poslednjim poglavlju ovog kursa ću se osvrnuti na nekoliko funkcija koje vam mogu pomoći da svoj operativni sistem održite u najboljoj formi. Naime, posle nekoliko meseci svakodnevne upotrebe, vaš Windows će zahtevati da mu posvetite malo pažnje.
Obzirom da se u Microsoft-u stalno trude da unaprede svoje aplikacije, jedna od stvari koje možete da uradite je ažuriranje Windows-a. Ako na raspolaganju imate dovoljno brzu Internet konekciju, možete odmah otvoriti Start meni i kliknuti na opciju Windows Update. Nakon toga će se na ekranu pojaviti Microsoft-ova Web stranica sa svim potrebnim funkcijama.
Da bi proverili stanje vašeg Windows-a, kliknite na opciju Scan for updates i sačekajte nekoliko trenutaka. Nakon toga će se na ekranu pojaviti spisak komponenti koje treba ažurirati. U ovom slučaju, na raspolaganju su mi tri komponente. Prva se odnosi na ažuriranje tzv. Servis Pack-a, druga na sam operativni sistem, dok treća sadrži nove Driver-e tj. bolju podršku za periferne uređaje. Pošto je prva komponenta označena kao kritična, kliknuću na jednu od ove dve opcije da bi se na ekranu pojavio detaljniji opis. Sada će biti dovoljno da kliknem na dugme Install Now i počnem sa prenosom podataka. Nakon toga sledi automatska instalacija, da bi se na kraju pojavilo obaveštenje da je neophodno resetovati računar. Obzirom da se ova operacija može obaviti naknadno, ja ću kliknuti na dugme Cancel jer ne želim da prekidam snimanje ove lekcije. Izborom opcije View installation history možete videti sve izmene koje je vaš Windows u međuvremenu pretrpeo. Na ovaj način možete proveriti da li je sve urađeno kako treba tj. da li je vaš Windows sada spreman za rad.
Ažuriranje drugih delova Windows-a nije obavezno, što znači da možete i preskočiti neku od ovih komponenti. Drugim rečima, ako se ne bavite programiranjem nema potrebe da prenosite preko 20Mb i instalirate Microsoft .NET Framework. Isto važi i za treću ponuđenu komponentu, Driver-e. Ako vaš štampač, skener ili neki drugi periferni uređaj normalno funkcionišu, nije potrebno da menjate programe koji ih pokreću. Sa druge strane, ako želite da priključite neki novi uređaj, bilo bi dobro da na raspolaganju imate najnovije verzije svih Driver-a.
U svakom slučaju, ako želite da vaša verzija Windows-a bude zaista ažurna, odvojite malo vremena i redovno posećujte ovu Web stranicu.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button