Sadržaj kursa
ECDL Pisanje i obrada teksta
Sadržaj lekcije

Hajde da kreiramo makro koji će adresirati poslovna pisma našim klijentima. Otvorićemo primerak fajla pod nazivom Macro. Kliknemo na Open ikonu zatim i na Macro fajl. Ovo je naš poslovni memorandum. Postavićemo kursor ispod naziva kompanije. Želeli bi da naš makro za nas kreira tri linije: za datum, primaoca i svrhu. To su Date, To, i Topic redovi.
Počećemo otvaranjem Tools menija i izborom opcije Macro. Iz makro menija, biramo komandu Record New Macro. Pojavljuje se Record Macro dijalog, gde možemo naznačiti i dodeliti prečice za naš makro. Umesto označenog Macro 1, kucaćemo: Practice, kao novo ime makroa. Postoje dva dugmeta, jedno pod nazivom Toolbars, a drugo Keyboard. Pre zatvaranja ovog okvira, Makro dokument mora da bude aktivan u Store macro in polju. Ako to nije urađeno, Practice makro će biti pohranjen u Normal.dot globalni fajl, što znači da će biti dostupan u svim dokumentima. Mi želimo da naš makro bude sačuvan samo u makro dokumentu, tako da bi ga kasnije kopirali u drugi dokument. Kliknemo OK da se vratimo na dokument.
Hajde da posvetimo pažnju malom dijalogu pod nazivom Stop. Taj okvir ima dva dugmeta. Kada smo gotovi sa snimanjem našeg makroa, biramo Stop Recording. Da bi pauzirali za vreme snimanja makroa, biramo drugo dugme, a to je Pause Recording. Ukucajmo reč Date sa dve tačke, pritisnimo Enter taster, zatim kucamo To sa dve tačke, opet pritisnemo Enter i kucamo Topic sa dve tačke. Ovo je sve što želimo da makro uradi, zato ćemo zaustaviti snimanje klikom na dugme Stop Recording. Sada imamo gotov makro. Obrisaćemo tekst koji smo kucali, tako što ćemo ga obeležiti i pritisnuti Enter. To je sve što se tiče snimanja ovog makroa. Kucamo informaciju, dodamo formatiranje koje želimo, i na kraju zaustavimo snimanje.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button