Sadržaj kursa
ECDL Osnove Interneta
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju pozabavićemo se čuvanjem stranica otvorenih u Internet Explorer-u. Sačuvan dokument možete naknadno otvoriti u nekom od programa za dizajniranje Web stranica kao što je Macromedia Dreamweaver ili Microsoft FrontPage i videti kako je ta stranica napravljena ili je jednostavno arhivirati za naknadni pregled i u slučaju kada niste priključeni na internet.
Procedura čuvanja stranice je veoma jednostavna. Dovoljno ju je otvoriti, spustiti File padajući meni i odatle odabrati komandu Save as. Po njenom aktiviranju otvaraće nam se dijalog prozor sa dodatnim opcijama. Prva stvar koju je potrebno izabrati jeste ime stranice. Ono će automatski biti popunjeno sa nazivom stranice a možete ga i promeniti ukoliko vam ne odgovara. Najbitniji deo ovog dijaloga je padajući meni ispod — Save as type gde određujemo tip sačuvanog dokumenta. Standardno je to čitava Web stranica sa svim slikama i elementima koji su potrebni da se ponovo ispravno prikaže u pretraživaču (Complete WebPage). Sačuvaću ovaj dokument na desktopu da bi mu što lakše mogao pristupiti. Izvršenje ove komande će započeti prikupljanje svih potrebnih dokumenata a njegov status će biti prikazan na ekranu. Ako sad minimizujemo ovaj prozor videćemo da se sačuvani dokument nalazi na desktopu Windows-a kao i istoimena fascikla sa svim pratećim dokumentima. Ako je pogledamo videćemo da su njoj sačuvani java script, slike različitih formata, drugi HTML dokumenti i tako dalje… Ako dvoklikom otvorimo sačuvanu stranicu pokrenuće nam se nova kopija pretraživača sa njenim prikazom. Nije baš identična. Tu fali logo u vrhu i još neke sitnice ali je veoma slična.
Kao što ste videli ovaj proces nije baš savršen ali će vam u slučaju kada vam je to potrebno odraditi posao. Pobrišimo sad sve ovo.
Umesto da čuvamo čitavu stranicu i sve elemente na njoj možemo je snimiti i na drugi način — Kao Web arhivu (Web Archive). Ova funkcije je prepoznatljiv element Internet Explorer-a. Ovaj tip dokument u sebi sadrži sve delove koji su potrebni za prikazivanje naše stranice. Pogledajmo kako da kreiramo takav jedan dokument. Otvorimo File meni i odatle izaberimo Save As komandu. U novo otvorenom okviru ispod imena ćemo ovaj put odabrati opciju Web Archive. Pored naziva stoji i dodatak Single File što nam govori da će se čitava stranica smestiti u jedan dokument. Ovako sačuvan fajl će imati ekstenziju .mht. Odabraću ovu opciju i zatim kliknuti na dugme Save. Kao i u prethodnom slučaju dokument će biti postavljen na Desktop Windows-a Ukoliko se nakon toga isključimo sa Interneta i duplim klikom otvorimo ovaj dokument u Web pretraživaču će se otvoriti njegova sadržina iako nismo priključeni na internet. Jedina razlika od originala je adresna linija koja ovde ukazuje na lokaciju na Hard disku umesto na Internetu. Ova opcija je veoma korisna kada stranice želite da čuvate kao svojevrsnu arhivu (npr. članaka) i želite da vam budu na raspolaganju bez da se konektujete na internet ili da ih pošaljete putem email-a nekom svom prijatelju.
Pored spomenutih opcija ovu Web stranicu možemo sačuvati i kao tekstualni dokument ili kao čistu HTML stranicu bez slika ili dodatnih elemenata.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button