Sadržaj kursa
ECDL Osnove Interneta
Sadržaj lekcije

Pre nego što se fokusiramo na prijem i slanje elektronske pošte pozabavimo se sa osnovama vezanih za ovaj servis. U prvom poglavlju smo već objasnili šta je elektronska pošta a ovom prilikom ćemo se pozabaviti njenim tehničkim detaljima. Kada kreiramo nalog elektronske pošte potrebno je da se odlučimo koji tip naloga želimo da koristimo. Pogledajmo neke od njih…
POP3 je skraćenica od Post Office Protocol treće generacije, IMAP — Internet Message Access Protocol dok je HTTP simbolizuje Web mail protokol.
POP3 je najrasprostranjeniji tip Naloga za razmenu elektronske pošte. Odmah zatim ide IMAP a na kraju HTTP.
Svaki od ovih tipova naloga ima svojih prednosti i mana. POP3, pošte podrazumeva skidanje svih poruka sa servera nakon čega se veza može prekinuti. Tako ćete sve poruke imati na svom računaru i ne morate biti konektovani da bi ste ih pročitali ili odgovoriti na njih. Međutim na taj način opterećujete svoju vezu i sam računar. IMAP nalog ima totalno drugačiju logiku. Putem takvog naloga pošta kompletno ostaje na serveru a vaš e-mail klijent se ponaša kao terminal prema serveru. Na taj način da bi ste pročitali neku poruku morate biti priključeni na internet. Onog trenutka kada se isključite sa Interneta nestaje veza ka vašem Email serverom i vaše poruke vam postaju nedostupne. Znači za POP3 nalog ne morate biti uvek konektovani kada radite sa poštom dok je kod IMAP naloga to neophodno. HTTP nalog je sličan IMAP-u sam pošto je osnova svega WEB mail server kao što su Hotmail, Yahoo, Gmail itd. Pogledajmo kako izgleda neki od njih. Otvorimo www.hotmail.com . Ovde nakon unosa korisničkog imena i šifre možete pristupiti svom email nalogu i na taj način odraditi sve potrebne stvari.
POP3 je i dalje najpopularniji i najaktuelniji tip naloga tako da ćemo na njegovom primeru odraditi ostatak kursa.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button