Sadržaj kursa
ECDL Osnove Interneta
Sadržaj lekcije

Pre početka rada sa instant porukama (Instant Messeging) moram vam ukazati na neke podatke. Standardni deo Windows-a XP ili čak i nekog starijeg Windows operativnog sistema je i program za priču, odnosno Instant Messeging klijent pod nazivom Windows Messenger. On je drugačiji od MSN Messenger-a. Ponašaju se slično i veoma liče, ali su u stvari dva potpuno različita proizvoda. Ako ih oba imate instalirana na računaru mogu vas zbunjivati.
U ovom delu kursa zadržaću se na MSN Messenger-u i pokazati vam kako da uklonite njegovu Windows-ovu varijantu koji se po standardnim podešavanjima operativnog sistema njegov sastavni deo. Posle ćemo pokazati kako da instalirate aktuelniji MSN Messenger. Najaktuelnija verzija je MSN Messenger 7.0.
U narednih nekoliko minuta vodiću vas kroz proces uklanjanja Windows i instaliranja MSN Messenger-a na vaš računar. Da biste to učinili idite na Control Panel, zatim na opciju za dodavanje i uklanjanje programa (Add and Remove Programs), i potom na polje za dodavanje i uklanjanje Windows-ovih komponenti (Add remove windows components). Na samom dnu prozora nalazi se Windows Messenger. Da bi ga uklonili potrebno je da markirate ovu kućicu i kliknete na taster Next. Kada se završi proces izađite iz ovih dijalog prozora. Bilo bi dobro da ugasite i ponovo pokrenite računar (Restart). Nakon toga otvorite Start meni, zatim All Programs i pogledajte listu. Primećujete da Windows Messenger više ne postoji. Kada ste to završili idite na adresu Messenger-a www.messenger.msn.com. Tamo je potrebno da skinite (download) najnoviju verziju MSN Messenger-a. Sprovešću vas kroz taj proces. Na stranici pronađite vezu za skidanje podataka (download link). Pojaviće se dijalog koji pita da li da sačuvamo ovaj dokument. Sačuvajte ga na desktop računara pritiskom na dugme Save. Internet Explorer će prebaciti podatke (download) ovog dokumenta na vaš računar. To će potrajati nekoliko minuta, u zavisnosti od brzine vaše konekcije. Kada se prenos podataka završi ugasite ove prozore i minimizujte pretraživač. Duplim klikom pokrenite ikonicu koja se pojavila na desktopu. To će pokrenuti proces instalacije vašeg MSN Messenger-a. U ovom slučaju to je verzija 7.0. Kliknite na Next nekoliko puta prođite kroz postupak instalacije. Možete izabrati opcije koje su vam ponuđene, ali ja ih za sada neću menjati. Na kraju kliknite na Next i započeće se instalacija MSN Messenger-a 7 na vaš računar. Na kraju pritiskom na dugme Finish program će se i pokrenuti. Biće vam potrebno korisničko ime i lozinka da biste pristupili.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button