Uvod u AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću vam pokazati kako možete da na svoje crteže unesete odgovarajuće natpise i druge tekstualne sadržaje. U tom cilju sam pripremio i poseban fajl koji možete koristiti za vežbanje a on novi naziv Annotation.dwg. Iako vam se na prvi pogled može učiniti da on sadrži potpuno iste podatke kao neki od fajlova koji smo do sada koristili, savetujem vam da bez obzira na tu sličnost ipak otvorite pomenuti primer i njega iskoristite kao osnovu za vežbanje.

Ja sam to već uradio, ali moram da proverim da li se nalazim u režimu koji mi omogućava da dopunjavam svoj projekat. U tom cilju je dovoljno da obratim pažnju na podatak koji se nalazi u donjem levom uglu ekrana i potvrdim da je trenutno aktivan odeljak pod nazivom Model. Takođe ne bilo loše da kao sloj za unos novih elemenata (Layer) izaberete A-010-D_DIM jer je on rezervisan za kreiranje tekstualnih sadržaja i kotnih linija.

Pre nego što pređem na nešto konkretnije, ja ću uveličati detalj koji se nalazi u donjem levom uglu osnove i na taj način još bolje prikazati ovaj sto za konferencije. Sada se sasvim jasno možete videti da se on nalazi u posebnoj prostoriji koja je sa gornje i donje strane odvojena fiksnim pregradama dok vezu sa ostatkom prostora predstavljaju staklena klizna vrata.

Pre nego što vam pokažem kako se unose tekstualni elementi, želeo bih da vam skrenem pažnju na parametre koji vam omogućavaju da definišete njihove karakteristike. To se pre svega odnosi na vrstu slova (Font), njihov izgled (Style) i veličinu (Text Height). Ove karakteristike se koriste pri kreiranju natpisa, kotnih linija i svih ostalih elemenata koji u sebi sadrže neki tekst.

Svi ovi parametri se mogu definisati u okviru posebnih stilova (Text Style) a njih morate pripremiti pre nego što kreirate odgovarajući natpis ili iskotirate svoj crtež. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi.

Za početak je potrebno da na traci sa alatkama koja se nalazi na vrhu ekrana potražite odeljak pod nazivom Annotation i zatim klikom na ovu malu strelicu prikažete dodatne opcije. Nakon toga vam neće biti teško da jednim klikom na ikonu u obliku slova A pokrenete funkciju koja vam omogućava kreiranje novih tekstualnih stilova (Text Style). Ja ću zatvoriti ovaj okvir, jer bih želeo da vam pokažem još jednu funkciju kojom možete postići isti rezultat. Dovoljno je da aktivirate segment koji obuhvata sve funkcije za rad sa tekstom (Annotate) i zatim kliknete na ovu malu strelicu što će biti dovoljno da se na ekranu ponovo pojavi isti okvir. Ja najviše volim da funkciju koja mi je potrebna pokrenem navođenjem njenog imena, pa ću zato preko tastature uneti STYLE i pritisnuti Enter. AutoCAD će automatski prikazati isti okvir što znači da mogu da pređem na kreiranje novog tekstualnog stila (Text Style).

Kao što vidite, sa leve strane su već prikazani postojeći stilovi – Annotative, Arial i Standard. Ukoliko vam se dopada kako izgledaju ovi primeri, možete ih odmah upotrebiti za svoje potrebe. Ja vam to ne bih savetovao, jer su slova uglavnom zasnovana na sada već zastarelom SHX sistemu koji omogućava samo jednostavnu linijsku tipografiju. Umesto toga, predlažem vam da koristite stilove koji su zasnovani na Windows fontovima jer vam oni omogućavaju mnogo bolje rezultate.

Za kreiranje novog tekstualnog stila je predviđena opcija New, pa ću zato kliknuti na istoimeno dugme i odmah preći na sledeći korak a to je unos njegovom imena. Ja sam navikao da za imenovanje stilova koristim određeni sistem pa ću zato prvo kreirati onaj koji će biti upotrebljen za kotiranje. Zato ću u ovo polje upisati Dims_MODEL jer bih želeo da me ovakav naziv jasno asocira na kotne linije koje se koriste na samoj osnovi tj. modelu. Čim kliknem na OK, sa leve strane će se pojaviti nova stavka pa mogu da je selektujem i odmah pređem na podešavanje parametara. Kao što vidite, program će automatski izabrati jedan od onih zastarelih SHX fontova ali se to vrlo lako može promeniti. Dovoljno je da kliknem na ovu strelicu i na taj način prikažem listu koja obuhvata sve tipove slova koji su mi na raspolaganju. Ja ću pritiskom na taster sa slovom C automatski preći na onaj segment u kome se nalaze svi fontovi koji me u ovom trenutku zanimaju i jednim klikom izabrati Calibri. Ovaj tip slova je vrlo popularan zbog lake čitljivosti a to potvrđuje i primer koji se pojavio u donjem levom uglu.

Kao posebnu karakteristiku ovog fonta (Font Style) ću zadržati opciju Regular a njegovu veličinu (Size, Height) su ostaviti bez ikakve posebne vrednosti, jer mi to omogućava da je naknadno prilagodim. Postoji mogućnost da budući tekst bude automatski ispisan naopačke (Upside down) ili čak sa desna na levo (Backwards) ali meni to u ovom trenutku nije interesantno, pa ću jednostavno preskočiti opcije koje se nalaze u donjem delu ovog okvira i odmah kliknuti na dugme Apply. U tom trenutku će sve izabrane karakteristike postati trajno vezane za ovaj stil pa mogu da nastavim dalje i ponovim isti postupak.

Zato ću ponovo kliknuti na dugme New i ovoga puta kao naziv novog stila upisati Labels_MODEL_. Pri tome sam na kraju namerno postavio donju crtu jer bih želeo da za natpise koristim tačno određenu veličinu slova od 300 mm pa ne bi bilo loše da se ovaj podatak pojavi i u samom nazivu. Sada treba još samo da istu vrednost upišem u polje pod nazivom Height i kao posebnu karakteristiku fonta izaberem opciju Bold. Na taj način će moji budući natpisi biti znatno izraženiji i bolje će se razlikovati od ostalih sadržaja. Dakle, sada moj drugi stil ima karakteristike koje obuhvataju određenu veličinu, jasan i podebljan font ali ne sadrži nijedan od posebnih efekata. Pošto sam na ovaj način definisao sve potrebne parametre, mogu da kliknem na dugme Apply i konačno potvrdim svoje namere.

Na kraju treba još samo da sa ove liste izaberem stil koji će biti automatski primenjen čim počnem sa unosom teksta, pa ću u tom cilju izabrati Labels_MODEL_300mm i nakon toga pokrenuti opciju Set Current i konačno zatvoriti ovaj okvir.

Ako se sada vratim na osnovi segment (Home) i otvorim Annotate odeljak videćete da je za trenutno aktivan stil već izabrana stavka koju sam maločas definisao. To se u svakom trenutku može promeniti jer mi je u svakom momentu dostupna lista koja obuhvata sve ostale stilove. Ja ću se zadržati na trenutno izabranim parametrima i jednim klikom zatvoriti ovaj odeljak.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button