Sadržaj kursa
AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U lekcijama koje slede ću vam pokazati kako se vrše izmene na postojećim objektima a pre toga morate naučiti kako da ih selektujete. U tu svrhu sam pripremio primer pod nazivom Office Layout.dwg pa vam predlažem da ga otvorite i iskoristite za vežbu.

Kao što vidite, ovaj crtež obuhvata nekoliko zidova sa pripadajućim vratima dok se sa desne strane nalaze radni sto, sobna biljka, starinski računar i stolica. Svaki od ovih elemenata se nalazi na odgovarajućem Layer-u a to se može zaključiti po tome što su prikazani različitim bojama. Osim toga, oni predstavljaju nezavisne celine što znači da je dovoljan samo jedan klik da bi svi njihovi segmenti postali selektovani. U praksi ćete se češće sretati sa objektima koji nemaju ovakve karakteristike pa je od presudne važnosti da dobro savladate ovu lekciju tj. naučite kako se mogu birati pojedini elementi.

Ja ću za početak kliknuti na ovaj sto a on će istog trenutka dobiti plavu boju. Osim toga, na jednoj od ivica će se pojaviti karakteristična oznaka u vidu plavog kvadratića a isti princip važi i za bilo koji od ovih objekata. Sigurno ste primetili da će nakon svakog klika grupa koju čine selektovani elementi postati brojnija ali ako pritisnem taster Esc, oni će ponovo postati potpuno nezavisni.

Da bi čitav sistem funkcionisao na ovakav način, neophodno je da određeni parametri budu uključeni a to se može proveriti preko funkcije za podešavanje (Options). Nju možete pokrenuti ako pritiskom na desno dugme prikažete meni sa prečicama i kliknete na stavku koja se nalaze na samom dnu. Čim se na ekranu pojavi novi okvir, pređite na Selection odeljak i potražite opciju pod nazivom Use Shift to add to selection. Kod mene je ona isključena ali ako je aktiviram i sa OK zatvorim okvir, izbor elemenata će postati sasvim drugačiji. To praktično znači da će nakon svakog klika biti selektovan sledeći element a onaj prethodni izbačen iz grupe izabranih. Sa druge strane, ukoliko pri biranju držim taster Shift, čitav sistem će se ponašati kao na početku ove lekcije tj. elementi će biti sukcesivno dodavani u selekciju. Ja više volim da se ovaj proces odvija automatski pa ću se vratiti na okvir sa parametrima i isključiti opciju Use Shift to add to selection.

U drugom delu lekcije ću vam pokazati još nekoliko metoda koje možete koristiti pri odabiru elemenata. Ukoliko vam je potreban samo jedan objekat, najlakše je da jednostavno kliknete na njega, ali ako želite da istovremeno selektujete više elemenata, to možete postići njihovim uokviravanjem. U tom cilju je potrebno da prvo postavite kursor na slobodan deo ekrana i pritisnete levo dugme a zatim se pomerite na desnu stranu i plavim okvirom obuhvatite sve željene elemente. Pri tome je najvažnije da oni u celosti budu unutar ovog okvira, jer će u suprotnom selekcija biti samo delimična. Pošto je kod mene ovaj uslov ispunjen, dovoljno je da kliknem na drugu tačku i na taj način selektujem sve elemente. Ovakav način izbora se naziva Window Selection a ako iz bilo kog razloga niste zadovoljni kako je sve ovo ispalo, jednostavno pritisnite taster Esc i poništite selekciju.

Ako prvu tačku postavim na drugu stranu, pritisnem levo dugme i pomerim kursor na levo, biće dovoljno da ovim okvirom samo dodirnem neki element i on će automatski postati selektovan. To znači da obuhvaćena površina može biti znatno manja jer nije neophodno da se unutar okvira nađu svi željeni objekti. Ovaj način selekcije se naziva Crossing Selection i za njega je karakteristična zelena boja okvira koji osim toga ima i isprekidanu ivicu. Kao što i sami možete da se uverite, ja nisam obuhvatio nijedan od ovih elemenata ali ako kliknem na ovu tačku, svi će postati selektovani.

U ovoj verziji AutoCAD-a postoji jedna funkcija koja mi je u početku zadavala dosta problema, jer nikako nisam mogao da se naviknem na ovakav način selekcije. Da bih vam pokazao o čemu se radi, ja ću kursor ponovo postaviti sa leve strane, pritisnuti levo dugme i zadržati ga u tom položaju. Ako nakon toga pomerim miš, na ekranu će se pojaviti okvir čiji oblik zavisi od putanje kojim se kreće kursor. Ovaj metod selekcije se naziva Lasso jer njegova primena zaista podseća na „hvatanje“ različitih objekata. Na kraju je potrebno još samo da otpustim levo dugme i na taj način dovršim čitavu operaciju.

Ako isti metod primenim sa desna na levo, obuhvaćena površina će biti prikazana zelenom bojom što znači da je dovoljno da samo dodirnem neki objekat pa će on ući u grupu izabranih. Ja ću se potruditi da napravim jednu zanimljivu konturu i na taj način selektujem sve elemente.

Pre nego što dovršim ovu lekciju, ja ću poništiti trenutnu selekciju, pritisnuti desno dugme miša i ponovo otvoriti okvir sa opcijama. Ako nakon toga pređem na Selection odeljak, videćete da je opcija pod nazivom Allow press and drag for Lasso uključena. Ukoliko ne želite da koristite ovaj metod, jednostavno kliknite na kvadratić koji se nalazi sa leve strane. Ja ću zadržati fabričko podešavanje jer bih želeo da što češće upotrebljavam ovaj metod i da se na njega konačno naviknem.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button