Sadržaj kursa
AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću kao primer koristiti fajl pod nazivom Gnd Floor Plan.dwg jer su sada na redu funkcije koje služe za rad sa kotnim linijama.

Za početak bih želeo da vam pokažem kako se vrši izmena kotnog teksta, pa ću u tom cilju uveličati odgovarajući detalj i jasnije prikazati izmerenu vrednost. Ako kursor postavim iznad njega i dva puta uzastopno pritisnem levo dugme, biću u mogućnosti da direktno unesem novi sadržaj što znači da sam automatski pokrenuo funkciju za menjanje teksta. Ja ću kursor postaviti na sam kraj, pritisnuti taster Space i uneti skraćenicu UNO (unless notified otherwise). Ako nakon toga kliknem na slobodan deo ekrana, ova promena će postati stalna a AutoCAD će mi ponuditi mogućnost da na isti način promenim još neki podatak. Pošto u ovom trenutku nemam nameru da ponavljam ovaj postupak, ja ću pritisnuti Enter i vratiti se u normalni radni režim.

U nastavku lekcije bih želeo da vam pokažem kako možete kompletno zameniti postojeću vrednost pa ću u tom cilju preći na suprotni kraj ove osnove i ponovo kliknuti na brojku koja se nalazi iznad kotne linije. Ako nakon toga pritisnem desno dugme i iz menija izaberem opciju Properties na ekranu bi trebalo da se pojavi paleta koji sadrži sve informacije o izabranom elementu. Pošto mene zanima sam tekst, moram da se spustim malo niže i potražim stavku pod nazivom Text override. Kao što vidite, iznad nje je prikazana izmerena vrednost koja iznosi tačno 5910 mm a ja ću umesto nje uneti napomenu da se ovaj podatak mora potvrditi na licu mesta (Measure onsite – approx.). Ako na kraju dodam znakove za manje i veće od (<>) i pritisnem Enter, izmerena vrednost će biti dodata na kraj ove napomene. Na kraju je potrebno još samo da dvostrukim pritiskom na točkić prikažem kompletnu osnovu i proverim šta sam postigao.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button