Sadržaj kursa
AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću vam pokazati kako se koriste tzv. atributi i kako od njih možete formirati tabele. U tom cilju sam pripremio fajl pod nazivom Office Workstation.dwg pa vam predlažem da ga potražite među primerima za vežbu i otvorite na svom računaru.

Kao što vidite, on obuhvata jedno radno mesto koje je sastavljeno od više nezavisnih blokova – radnog stola, računara, stolice i biljke. Ja ću se potruditi da sve ove elemente povežem u celinu i pri tome dodam i nekoliko atributa.

Atributi predstavljaju dodatne informacije koje možete povezati sa nekim blokom a oni mogu biti vidljivi ili nevidljivi. U ovom slučaju ću novo radno mesto dopuniti podacima koji se odnose na ime zaposlenog, njegovu šifru i broj lokala.

Pre nego što se bacim na posao, ja ću se vratiti na Home segment trake sa alatkama jer bih želeo da proverim da li se nalazim na odgovarajućem sloju tj. onom koji je predviđen za atribute. Pošto je to u redu, mogu da otvorim Insert segment i u Block Definition odeljku potražim funkciju Define Attributes. Čim se na ekranu pojavi novi okvir, biću u prilici da odredim njegovu oznaku (Tag) a ja ću u ovo polje uneti EMP_NAME jer bih želeo da ovaj atribut sadrži ime zaposlenog. Sledeće polje (Prompt) se obično koristi za postavljanje upita pa ću zato u njega upisati Employee name i na kraj postaviti znak pitanja (?). Treće polje (Default), vam omogućava da definišete podatak koji se najčešće koristi a ću iskoristiti priliku da u njega upišem ime jednog od zaposlenih. Pošto će ovaj podatak biti vidljiv, ne bi bilo loše da unapred odredim njegovo poravnanje (Justification, Left) i izaberem neki od raspoloživih stilova (Text style, Standard). Na kraju treba još samo da odredim veličinu slova (Text height, 150) i potvrdim opcije koje se nalaze sa leve strane. Ako nakon toga sa OK zatvorim ovaj okvir, na ekranu će se pojaviti novi atribut tj. njegova oznaka (Tag), pa mi neće biti teško da jednim klikom odredim njegov položaj. 

Pošto sam uspešno obavio ovaj zadatak, mogu da pritiskom na desno dugme otvorim meni sa prečicama i iz njega izaberem opciju Repeat ATTDEF. To će me automatski dovesti do okvira koji služi za definisanje novog atributa a pošto bih želeo da on bude postavljen ispod prethodnog, ja ću aktivirati opciju koja se nalazi u dnu. To će se odraziti na polja koja predstavljaju koordinate unosne tačke (Insertion Point), pa mogu da se skoncentrišem na ona koja se nalaze u vrhu. Zato ću za oznaku upisati EMP_NO i Prompt formulisati kao pitanje da bi na kraju kao podrazumevanu vrednost uneo 12345. Čim kliknem na OK, na ekranu će se pojaviti sledeći atribut pa mogu da se još jednom vratim na okvir sa parametrima i popunim odgovarajuća polja (EMP_EXTN, Employee extension? i 999). Pošto bih želeo da se i ovaj atribut automatski pozicionira, ja ću aktivirati opciju koja se nalazi na dnu okvira i sa OK dovršiti postupak. 

Sada imam sve što mi je potrebno za kreiranje novog bloka pa ću zato pokrenuti funkciju Create Block i odmah kao naziv uneti Workstation-ATTR. Nakon toga mogu da izaberem opciju Pick Points i kliknem na tačku koja se nalazi u gornjem levom uglu stola i zatim sa Select Objects uokvirim sve postojeće elemente. Pri tome je važno da u izbor uđu u natpisi koji predstavljaju atribute da bi na kraju zadržao ostale opcije. To jedino ne važi za onu koja se odnosi na upotrebu Block editor-a, pa ću je zato isključiti i sa OK konačno kreirati novi blok.

Svi njegovi elementi će automatski biti obrisani a pošto sada na raspolaganju imam potpuno prazan ekran, neće mi biti teško da pokrenem funkciju Insert i potražim blok koji sam maločas kreirao. Čim kliknem na nju, na crtežu će se opet pojaviti poznati elementi a atributi će imati svoje podrazumevane vrednosti. To se naravno može vrlo lako promeniti, ali je pre toga neophodno jednim klikom odrediti poziciju novog radnog mesta a zatim izmeniti vrednosti koje se nalaze u ovoj tabeli. Ja to neću uraditi, nego ću prihvatiti postojeće podatke i sa OK dovršiti čitav postupak.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button