Sadržaj kursa
AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću vam pokazati kako možete da kompletirate svoj projekat. U tom cilju sam već otvorio fajl pod nazivom GF-1031 Southeast Madison.dwg a vi ćete ga sigurno prepoznati po tome što sadrži osnovu poslovnog objekta.

Za početak ću kreirati jednostavan okvir a pošto bih želeo da on bude postavljen pored samog crteža, ja ću uveličati ovaj segment i iz liste sa Layer-ima izabrati stavku Titleblock. Nakon toga mogu da iz Draw odeljka pokrenem funkciju za crtanje pravougaonika (Rectangle), odredim položaj njegovog donjeg levog ugla i unesem odgovarajuće dimenzije. To znači da će njegova širina biti 841 a visina 594 mm. Kao što vidite, u pitanju je relativno mali element ali on odgovara formatu papira na kome planiram da štampam čitavu osnovu.

Pošto sam definisao osnovne parametre mogu da uveličam ovaj detalj i u Modify odeljku potražim funkciju Offset. Zatim sledi unos željenog odstojanja a ono u ovom slučaju iznosi 15 mm. Čim pritisnem Enter, biću u prilici da selektujem ovu ivicu i da jednim klikom izaberem njenu unutrašnju stranu. Pošto sam na ovaj način kreirao kompletan okvir, mogu da još jednom pritisnem Enter i dovršim komandu.

Za njeno ponavljanje je dovoljno pritisnuti desno dugme miša i iz menija sa prečicama izabrati opciju Repeat OFFSET, nakon čega sledi unos rastojanja (10 mm) i ponovni izbor odgovarajuće ivice. Ja bih želeo da se sa unutrašnje strane pojavi još jedan okvir, pa ću zato kliknuti na slobodnu površinu sa njegove desne strane i sa Enter dovršiti postupak.

Da bi sve što sam do sada nacrtao pretvorio u tehnički crtež, ja ću prvo pokrenuti komandu Explode i zatim selektovati oba unutrašnja okvira. Ako nakon toga pritisnem Enter, njihove stranice će biti pretvorene u obične linije pa mi neće biti teško da sa nekoliko klikova izaberem elemente koji mi više nisu potrebni i da ih primenom funkcije Erase uklonim sa ekrana.

Sada mi je potrebna još jedna horizontalna linija a pošto bih želeo da ona bude postavljena na rastojanju od 30 mm, ja ću ponovo pokrenuti komandu Offset, uneti odgovarajuće rastojanje i ovoga puta izabrati srednju liniju. Na kraju treba još samo da kliknem negde iznad nje i na taj način kreiram još jedan element. Sada imam sve što mi je potrebno za pozicioniranje budućeg naslova, pa ću iz Annotation odeljka pokrenuti funkciju Text Style i iskoristiti je za kreiranje novog stila. U tom cilju je potrebno da prvo kliknem na dugme New i unesem njegov naziv (Title_LAYOUT_10mm) a zatim kliknem na OK.

Pošto bih želeo da se naslov razlikuje od ostalih sadržaja, ja ću za tip slova izabrati font pod nazivom Calibri i odmah aktivirati njegovu nešto masniju i iskošenu varijantu (Bold Italic). Parametar koji se odnosi na visinu budućeg teksta (Height) ću podesiti na 10 mm a pošto mi nisu potrebni dodatni efekti, mogu da izborom dugmeta Apply potvrdim sve parametre i odmah pređem na sledeći stil. Zato ću ponovo kliknuti na dugme New i kao naziv uneti Notes_LAYOUT_3.5mm da bih bio u prilici da zadržim isti tip slova (Calibri) ali i da se vratim na njegov regularni izgled. Na kraju treba još samo da za visinu unesem 3.5 i sa Apply dovršim čitav postupak. Pošto sada na raspolaganju imam nekoliko stilova, ja ću prvo selektovati onaj koji sam namenio za naslov (Title_LAYOUT_10mm) i izborom dugmeta Set Current ga aktivirati.

Pre nego što pređem na kreiranje naslova, ja ću uveličati donji levi ugao okvira i iz Annotation odeljka pokrenuti funkciju Text, Single Line. Nakon toga mi neće biti teško da kao referentnu tačku izaberem početak ove linije i pritiskom na desno dugme pokrenem funkciju koja mi omogućava izbor poravnanja budućeg teksta (Justify). U ovom trenutku mi odgovara da on jednostavno počne na određenom mestu, pa ću kliknuti na opciju Left i ponovo izabrati istu tačku. Sada treba još samo da sa Enter potvrdim ugao od nula stepeni tj. horizontalni pravac i čim se na ekranu pojavi vertikalna linija unesem željeni sadržaj (Ground Floor Plan). Za prekidanje unosa je potrebno dva puta pritisnuti Enter a čim kursor dobije svoj uobičajeni izgled, ja ću se primenom funkcije Pan pomeriti na desnu stranu i ponovo pokrenuti funkciju za unos teksta. Ovoga puta ću preko opcije Justify izabrati desno poravnanje (Right) i kao završnu poziciju izabrati krajnju tačku ove linije. Nakon toga sledi potvrda horizontalnog položaja i unos odgovarajućeg sadržaja. Ako sada prikažem čitav okvir, videćete da on sadrži skoro sve elemente koji su predviđeni za tehničke crteže pa mogu da selektujem liniju koju sam koristio pri pozicioniranju natpisa i da je sa Erase uklonim sa ekrana.

U nastavku lekcije ću preći na gornji desni ugao i iz liste sa stilovima izabrati onaj koji sam namenio za napomene (Notes_LAYOUT_3.5mm). Ovoga puta planiram da unesem malo više teksta, pa ću zato upotrebiti opciju Multiline Text i sa dva klika obeležiti površinu na kojoj će on biti smešten. Čim se na ekranu pojavi karakterističan kursor, mogu još malo da ga uveličam i unesem kratak naslov (Notes). Za prelazak u drugi red je potrebno pritisnuti Enter, a pošto bih želeo da na početku pasusa bude prikazan njegov redni broj, ja ću kliknuti na opciju Bullets and Numbering i sa liste izabrati stavku Numbered. Čim se na početku reda pojavi jedinica, mogu da nastavim sa unosom teksta i postepeno kompletiram ovaj sadržaj. Na kraju je dovoljno da kursor pomerim na slobodnu površinu i pritisnem levo dugme. AutoCAD će automatski prekinuti tekuću komandu a meni preostaje još samo da proverim šta sam postigao. Pošto je sadržaj koji sam uneo dosta kraći od okvira u kome se nalazi, mogu da kliknem na njega i pomeranjem kvadratića koji se nalazi sa desne strane smanjim zauzetu površinu. Na kraju mi preostaje još samo da čitav tekst premestim u desni ugao i sa par poteza mišem prikažem kompletan okvir.

Upravo sam primetio da se svi napisi nalaze na pogrešnom Layer-u pa ću zato prvo selektovati ova tri elementa a zatim iz liste izabrati sloj pod nazivom Titletext. Ako nakon toga pritisnem Esc, svi elementi će dobiti svoj uobičajen izgled što znači da sam uspešno dovršio još jednu lekciju.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button