Sadržaj kursa
AutoCAD (2025)
Sadržaj lekcije

U ovom poglavlju ću vam pokazati nekoliko funkcija koje vam mogu pomoći u svakodnevnom radu a za početak ćete videti kako se koristi funkcija za upoređivanje (DWG Compare). Njena ikona se nalazi na Collaborate segmentu trake sa alatkama pa vam neće biti teško da je pronađete.

Da bih vam pokazao kako se ona koristi, ja sam već otvorio dva crteža (Simple Objects_001 i Simple Objects_002). Sigurno ste primetili da na drugom crtežu nedostaje šestougaonik a upravo to predstavlja razliku između ova dva fajla.

Pre nego što pokrenem komandu za upoređivanje ja će se vratiti na prvi crtež a zatim kliknuti na poslednju ikonicu sa desne strane (DWG Compare). To će za rezultat imati otvaranje novog okvira jer se od mene očekuje da izaberem fajl sa kojim želim da izvršim poređenje. Ja ću kliknuti na Simple Objects_002.dwg i sa Open dovršiti ovu operaciju. Čim se na ekranu pojavi sadržaj izabranog fajla, primetićete da je jedino šestougaonik prikazan zelenom bojom dok su ostala dva elementa potpuno siva. Da bih vam objasnio šta se u stvari dogodilo, ja ću kliknuti na ikonu u formi zupčanika i pokrenuti funkciju Settings. Ovaj meni bi trebalo da ostane otvoren, pa ću iskoristiti mogućnost da ga fiksiram i protumačim značenje određenih boja. Kao što vidite, zelenom bojom će biti označeni elementi koji postoje samo u tekućem crtežu (Only in Current Drawing) dok će oni na kojima nema razlike biti sivi (No Differences). Kod mene se za označavanje trenutno koristi pravougaonik (Cloud Display, Rectangular) a njegova veličina se može posebno odrediti. Takođe postoji mogućnost da se u obzir uzmu i specifični elementi poput šrafura i teksta a simbol u obliku sijalice služi za njihovo aktiviranje.

Ukoliko želite da detaljnije sagledate određene promene jednostavno kliknite na neku od ovih strelica a AutoCAD će automatski uveličati detalj koji se razlikuje. U ovom slučaju se sve svodi na ovaj šestougaonik, pa nema smisla da ponovo koristim istu strelicu. Sledeća ikonica (Import Objects), mi omogućava da ubacim elemente koji pripadaju drugom crtežu ali to u ovom slučaju nije izvodljivo, jer se šestougaonik već nalazi u osnovnom fajlu (Simple Objects_001). Sa druge strane, mogu da primenim funkciju Export Snapshot i kreiram crtež koji obuhvata sve razlike.

Pre nego što dovršim ovu lekciju, ja ću prekinuti funkciju DWG Compare i odmah preći na drugi primer. Ako sada ponovim isti postupak i izaberem fajl pod nazivom Simple Objects_001, šestougaonik će biti prikazan crvenom bojom što znači da on ne pripada aktivnom crtežu (Not in Current Drawing). U ovom slučaju mogu da iskoristim i funkciju Import Objects a to uključuje izbor naznačenog elementa i pritisak na Enter. Kao što vidite, sada su ova dva crteža postala potpuno jednaka a to potvrđuje i siva boja kojom su prikazani svi elementi. Na kraju mi preostaje još samo da prekinem ovu funkciju i proverim da li se ovaj šestougaonik pojavljuje na oba crteža.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button