Sadržaj kursa
Digitalna pismenost (Word, Excel, Internet)
Sadržaj lekcije

Iako se upotrebom osnovnih komponenti kao što su kućište, monitor, tastatura i miš mogu postići veoma dobri rezultati, ponekad je neophodno da svoj računar povežete sa nekim dodatnim uređajem. To se pre svega odnosi na razne štampače, skenere, digitalne kamere, projektore i druge korisne „sitnice“. U lekcijama koje slede ću vam pokazati čemu služe i kako se koriste neki od ovih uređaja ali je pre toga neophodno da vam pokažem kako se oni povezuju sa računarom. Zato je će ova lekcija biti posvećena slobodnim priključcima koje mora da ima svaka savremena konfiguracija a koji se u računarskom žargonu nazivaju portovi.

Najveći broj perifernih uređaja na svoj računar možete priključiti preko tzv. USB porta. Ako niste sigurni gde se oni nalaze, potražite ovakve pravougaone otvore koji u sebi sadrže plastičnu pločicu. Naravno, za povezivanje vam je potreban i odgovarajući kabl koji nosi isti naziv kao i konektor. U praksi pored standardnog USB konektora postoje i varijacije koje odgovaraju pojedinim uređajima. Zato se nemojte iznenaditi ako naiđete na ovakav uski i znatno širi tip konektora. Ipak, svi oni funkcionišu na istom principu pa je najvažnije da pronađete kabl koji odgovara vašim potrebama.

Drugi po važnosti je priključak koji vam omogućava povezivanje u lokalnu mrežu ili na Internet. On se naziva Ethernet port i izgleda upravo ovako. Na prvi pogled vam se može učiniti da je u pitanju standardni telefonski priključak ali je ovaj ipak nešto širi što je dovoljno da ga razlikujete. Naravno, i ovde vam je potreban odgovarajući kabl a njegov završetak izgleda upravo ovako. Za Ethernet mreže je karakteristično da se kabl koji vodi od računara povezuje sa specijalnim uređajima za komunikaciju a to mogu biti tzv. ruteri ili modemi. O ovome ćete nešto više čuti u lekcijama koje slede a za sada je dovoljno da zapamtite kako se ostvaruje fizička veza.

Većina savremenih računara raspolaže i priključcima za zvučnike i mikrofon. U pitanju su tzv. Audio Input/Output konektori koji su međusobno razlikuju samo po boji. Na većini računara plavi konektor predstavlja Audio Input tj. ulaz a zeleni Output – izlaz. Priključak za mikrofon je obično obeležen ružičastom bojom. Ukoliko niste sigurni da li i za vaš računar važe ista pravila, pročitajte uputstvo ili bar proverite šta piše na samom kućištu.

Na kraju, svi računari (čak i Notebook modeli) imaju posebne konektore na koje se može priključiti monitor. Oni se mogu podeliti na dve kategorije pri čemu DVI predstavlja savremenije rešenje mada je i VGA standard još uvek vrlo rasprostranjen.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button