Office 2013 noviteti
Sadržaj lekcije

Obzirom da se ceo Office 2013 sve više oslanja na tehnologiju Cloud Computing-a korišćenje video sekvenci u okviru Word-a postaje vrlo zanimljiva opcija. Pri tome se podrazumeva da se korišćeni video već nalazi na Internetu i da se on može direktno umetnuti u dokument. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi.

Ja sam već otvorio jedan od primera pa na ekranu možete videti njegov sadržaj. Osim teksta, tu se nalazi i par fotografija pa mogu odmah da pređem na dodavanje novih sadržaja. Da bih napravio malo prostora, ja ću prvo selektovati jednu od ilustracija i pritisnuti taster Delete. Na njeno mesto će doći video sekvenca koju sam pronašao na YouTube-u. Pošto se funkcija koja mi je potrebna nalazi u Insert odeljku ja ću prvo kliknuti na ovu opciju a zatim potražiti prečicu pod nazivom Online Video. Čim kliknem na nju, na ekranu će se pojaviti novi okvir sa nekoliko opcija. Ukoliko niste potpuno sigurni gde se nalazi video sekvenca koja vam je potrebna, možete je potražiti preko popularnog Microsoft-ovog servisa – Bing, tako što ćete u odgovarajuće polje uneti traženi naziv. Na sličan način možete izvršiti pretragu i preko YouTube-a a ako raspolažete sa tačnom adresom, jednostavno je unesite u polje pored treće opcije. Ja ću se odličiti za drugu mogućnost i u ovo polje uneti naslov video sekvence koja mi je potrebna. Ako nakon toga pritisnem Enter, na ekranu će se pojaviti rezultati pretrage pa mogu odmah da kliknem na ovaj kvadratić i sa Insert dovršim operaciju. Kao što vidite, izabrana video sekvenca će biti automatski ubačena u dokument. Na žalost, ona nije postavljena na mesto koje sam planirao ali se to vrlo lako može ispraviti. Dovoljno je da strelicu postavim na jednu od karakterističnih tačaka, pritisnem levi taster miša i pomerim ga na odgovarajuću stranu. Nemojte da vas iznenadi to što pri promeni veličine ovaj element može privremeno da nestane sa ekrana. Word se jednostavno trudi da pronađe odgovarajuće mesto za novi sadržaj a to u ovom slučaju znači da će nova video sekvenca biti smeštena upravo tamo gde je do sada bila obična slika. Ja ću još malo korigovati njenu veličinu i pokušati da je postavim na sredinu stranice. To se najlakše može postići primenom funkcije Layout option pa ću u tom cilju kliknuti na ovu prečicu i umesto praćenja teksta sa leve strane izabrati slobodno pozicioniranje. Sada treba još samo da ručno odredim konačni položaj ovog elementa. Čim se približim sredini stranice, na ekranu će se pojaviti vertikalna linija koja predstavlja osu simetrije pa mi neće biti teško da pronađem odgovarajuće mesto.

Pošto sam uspešno dovršio ubacivanje nove video sekvence, ne preostaje mi ništa drugo nego da kliknem na ovu strelicu i pogledam šta ona sadrži. Obzirom da ovaj sadržaj potiče sa YouTube-a, na ekanu će se pojaviti i funkcije koje služe za kontrolu reprodukcije pa mogu u bilo kom trenutku da aktiviram pauzu ili iskoristim neku drugu funkciju. Za povratak na dokument je dovoljno samo kliknuti van ovog okvira. Nadam se da vam se ova nova funkcija Word-a dopala i da ćete je često koristiti.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button