Revit – prelazak sa AutoCAD-a
Sadržaj lekcije

Kao što znate, AutoCAD fajlovi u DWG formatu predstavljaju najrasprostranjeniji vid elektronske dokumentacije. U tom obliku se svakodnevno kreira na hiljade novih projekata pa postoje velike šanse da ćete i vi biti u prilici da ih koristite. U ovom poglavlju ću vam pokazati kako se to radi.

Za početak ne bi bilo loše da pomenemo sve tipove fajlova koji se mogu koristiti u Revit-u. Bez ikakve sumnje, najistaknutije mesto među njima zauzimaju AutoCAD DWG fajlovi ali pošto se u inženjerskoj praksi često koristi i Microstation, bez ikakvih problema ćete moći da koristite i njegov DGN format. Ukoliko želite da preuzmete podatke iz nekog drugog, manje popularnog CAD programa, to možete uraditi preko DXF fajlova a postoji i direktna podrška za SAT i SKP formate (3D i SketchUp).

Revit vam omogućava da podatke koji potiču iz nekog drugog programa u celosti uključite u svoj projekat (Import) ili da sa njima uspostavite posebnu vezu (Link). Oba sistema imaju svoje prednosti i mane, a za sada je dovoljno da shvatite u čemu se oni razlikuju. Naime, ukoliko vam odgovara da novi elementi postanu integralni deo vašeg projekta, najbolje bi bilo da ih importujete a ako želite da automatski pratite sve izmene, onda je neophodno da ih koristite kao „referencu“ tj. da ih linkujete. Sa druge strane, bez obzira na sistem koji ste izabrali, Revit će od vas očekivati da mu pomognete pri konverziji a to se pre svega odnosi na interpretaciju slojeva (Layers), boja (Colors), dimenzija (Units) i tumačenje 2D i 3D koordinata.

Ukoliko postoji potreba da svoje podatke delite da kolegama koji i dalje koriste AutoCAD ili neki drugi program, to možete postići na nekoliko načina. Najlakše je da kompletan projekat sačuvate u DXF ili DGN formatu, jer će u tom obliku on biti lako dostupni najširem krugu vaših saradnika.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button