Sadržaj kursa
Windows 8 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

Sigurno ste primetili da se neke aplikacije normalno izvršavaju u novom Metro okruženju dok je za druge neophodno preći u tzv. Desktop režim. U tom slučaju će se na ekranu pojaviti i jedan element koji vam je poznat još od Windows-a 95. To je Taskbar tj. traka koja se obično nalazi uz donju ivicu ekrana i služi za kontrolu različitih programa. U Windows-u 8 su njegove mogućnosti još veće a u ovoj lekciji ću vam pokazati o čemu se zapravo radi.

Za početak ću izborom odgovarajuće pločice preći na Desktop da bi se uz donju ivicu zaista pojavio novi Taskbar. Kao što vidite, sa leve strane se i dalje nalaze prečice ka programima kao što su Internet i File Explorer-a ili Media Player-a a isto važi i da ikone koje se nalaze na desnom kraju. Doduše, u jednoj od prethodnih lekcija sam kreirao novu prečicu i postavio je na levi kraj Taskbar-a što je dokaz da se na ovu površinu mogu dodavati i novi sadržaji.

Pošto vam je sve ovo i do sada bilo poznato, ja ću se odmah baciti na neke od noviteta. U tom cilju ću desnim tasterom kliknuti na Taskbar i iz menija izabrati opciju Properties. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti ovi okvir koji sadrži tri odeljka. Mnoge od ovih opcija su vam poznate od ranije pa se u na njima neću zadržavati ali to ne važi za ovu koja vam omogućava da koristite umanjene ikonice (Use small taskbar buttons). Sledeća opcija vam omogućava da odredite položaj Taskbar-a mada je uobičajeno da se on nalazi u dnu ekrana. Ukoliko želite da se pored ikonica pojavi i propratni tekst, aktivirajte opciju Never combine, pa ćete postići upravo ovakav efekat. Ako nakon toga kliknete na dugme Apply,  više nikada nećete biti u dilemi šta predstavlja određena ikona. Meni se ipak više dopada standardni način rada, pa ću zato izabrati opciju Always combine.

Potpuni novitet predstavlja i odeljak pod nazivom Tools. Ako kliknem na njega, na ekranu će se pojaviti nekoliko opcija a ja ću iskoristiti priliku da aktiviram opciju pod nazivom Desktop. Ako nakon toga kliknem na dugme Apply u donjem desnom uglu ekrana će se pojaviti novi element. U pitanju je opcija pod nazivom Desktop a ako na dugme sa dvostrukom strelicom na ekranu će se pojaviti pomoćni meni sa nizom zanimljivih opcija. Kao što vidite, među njima se nalaze prečice ka sadržajima koji se već nalaze na radnoj površini ali i prema drugim segmentima kao što npr. Control Panel. Čak postoji i mogućnost da se izborom istoimene stavke pređe na sledeći segment menija i direktno pokrene odgovarajuća funkcija. Tu su i prečice za pristup mrežnim resursima ako i svim uređajima koji su direktno priključeni na vaš računar. U samom vrhu se osim opcija za pristup folderima koji pripadaju vašem korisničkom nalogu nalaze i prečice za vezu sa ostalim korisnicima kao i za direktan pristup pojedinim bibliotekama (Libraries).

Obzirom da funkcija za zaključavanje Taskbar-a trenutno nije aktivna, postoji mogućnost da se pomeranjem ove linije poveća prostor koji je rezervisan za dodatne sadržaje. Ja ću iskoristiti ovu priliku i granicu pomeriti na levo za onoliko koliko je potrebno da se na ekranu pojave sve opcije. Ukoliko vam se ovakav način rada ne dopada, uvek se možete vratiti na prvobitno stanje i površinu Taskbar-a osloboditi za nešto korisnije.

U slučaju da vaš Laptop ili Tablet PC ima ekran koji je osetljiv na dodir, možete aktivirati i opciju Touch Keyboard. Ako nakon toga kliknete na dugme Apply, u donjem desnom uglu će se pojaviti nova ikonica što znači da u svakom trenutku možete aktivirati virtuelnu tastaturu. Na mom računaru ovo nema mnogo smisla, pa ću zato odmah kliknuti na dugme Close i isključiti ovu mogućnost.

Ukoliko često koristite Internet ne bi bilo loše da aktivirate i opciju Address. Nakon toga će se na Taskbar-u pojaviti polje za direktan unos Web adrese što može znatno da vam olakša otvaranje novih sajtova. Na isti način funkcioniše i opcija Links, s tom razlikom da će se po njenom aktiviranju na Taskbar-u pojaviti veze ka popularnim Web lokacijama. Meni ništa od toga nije potrebno, pa ću zato kliknuti na dugme OK i zatvoriti ovaj okvir.

U drugom delu lekcije ću vam pokazati kako se na Taskbar postavljaju nove prečice. Ukoliko se ona već nalazi na radnoj površini, dovoljno je da na nju kliknete desnim tasterom miša i iz menija izaberete opciju Pit to Taskbar. Isti princip važi i za prečice koje se nalaze na osnovnom ekranu. I tu je dovoljno kliknuti desnim tasterom miša i pokrenuti funkciju Pin to Taskbar.

Sa druge strane, ukoliko na ekranu ne postoji odgovarajuća ikona, primenite sledeći postupak. Kliknite desnim tasterom na slobodnu površinu a zatim pokrenute funkciju All apps. Nakon toga će se na ekranu pojaviti prečice za sve programe pa vam neće biti teško da pronađete ono što vam je potrebno. Ja ću primera radi, izabrati Calculator i prebaciti ga na Taskbar. Na isti način ću postaviti prečicu i za WordPad jer je i to aplikacija koja se izvršava u Desktop režimu.

Da bi mogli da vidite šta sam ovim postigao, ja ću se prvo vratiti na osnovni ekran a zatim preći na Desktop. U tom trenutku će mi postati dostupne sve prečice koje sam u međuvremenu postavio na Taskbar. Ukoliko se ispostavi da mi neka od njih više nije neophodna, treba samo da desnim tasterom miša kliknem na nju i da iz menija izaberem opciju Unpin this program from taskbar.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button