Excel noviteti
SadrÅŸaj lekcije

U ovoj lekciji ću vam pokazati kako moÅŸete da kontroliÅ¡ete pristup nekom dokumentu a za početak ću izborom opcije File preći na Backstage view.

U prethodnom poglavlju sam vam pokazao kako moÅŸete da pripremite neki dokument, tj. da iz njega isključite sve Å¡to bi moglo da predstavlja problem za one korisnike koji joÅ¡ uvek nisu preÅ¡li na najnoviju verziju Excel-a. To je bio prvi korak, ali pre nego Å¡to sa nekim podelite svoj dokument, bilo bi dobro i da ga zaÅ¡titite tj. da sprečite neovlašćeni pristup i izmene. Zato ću kliknuti na ovo dugme i prikazati sve opcije koje moÅŸete upotrebiti za zaÅ¡titu svog dokumenta. DoduÅ¡e, one su vam bile na raspolaganju i u prethodnoj verziji Excel-a, ali je ovo prvi put da ih moÅŸete naći u okviru istog menija. Ja se zato neću posebno zadrÅŸavati na njima nego ću se potruditi da vam ukratko pokaÅŸem Å¡ta vam je sve potrebno za efikasnu zaÅ¡titu.

Za početak ću kliknuti na opciju Add a Digital Signature da bi se na ekranu pojavio novi okvir. Sigurno već znate da je za kreiranje digitalnog potpisa neophodno da se prvo prijavite na odgovarajući servis. Nakon toga ćete dobiti odgovarajuće podatke koje moÅŸete priključiti uz neki dokument i na taj način potvrditi da ste zaista vi njegov autor. PoÅ¡to je ova tema već obrađena na naÅ¡em kursu za Excel 2007, ja ću zatvoriti ovaj okvir i preći na sledeću funkciju.

Jedan od načina na koji moÅŸete sprečiti neovlašćeni pristup nekom dokumentu podrazumeva primenu funkcije Restrict Permission by People. Ako kliknem na nju, na ekranu će se pojaviti tri opcije. Prva označava neograničen pristup (Unrestricted Access) dok će vam druge dve omogućiti da postavite odgovarajuću zaÅ¡titu. Da bih vam pokazao o čemu se radi, ja ću kliknuti na opciju Restrict Access. U okviru koji sledi se nalazi obaveÅ¡tenje da je za upotrebu ove funkcije neophodno da se prvo prijavite na tzv. Information Rights Management servis. Ova usluga je besplatna i moÅŸete je aktivirati izborom odgovarajuće opcije koja se nalazi u dnu okvira. Ja ću umesto toga kliknuti na dugme Cancel i sa OK ukloniti ovo upozorenje.

Na kraju ÅŸelim joÅ¡ samo da napomenem da je i za upotrebu opcije Manage Credentials takođe neophodno da se prijavite na već pomenuti servis. Na ÅŸalost, ovaj postupak izlazi iz okvira naÅ¡eg kursa ali je u svakom slučaju dobro da znate da se sve moÅŸe obaviti direktno iz Excel-a.

PridruÅŸite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button