Excel noviteti
Sadržaj lekcije

Prema istraživanjima koje je sproveo Microsoft, upotreba funkcije Paste često dovodi do nezadovoljavajućeg rezultata. To potvrđuje i podatak da korisnici u preko 90% slučajeva odmah nakon komande Paste upotrebe i funkciju Undo. Pri tome je najveći problem u tome što se podaci koji se nalaze na Clipboard-u na dokument mogu ubaciti na više načina. Da bi sve ovo bilo bar malo lakše, nova verzija Excel-a vam nudi funkciju Paste Preview a u ovoj lekciji ću vam pokazati kako se ona koristi.

Za početak ću kliknuti na ovu tabelu da bi se na ekranu odmah pojavila opcija Table Tools. Ona mi za sada neće biti potrebna jer u ovom trenutku želim samo da selektujem podatke i da ih prebacim na Clipboard. To se može uraditi pritiskom na tastere Control+A ali će tom prilikom biti selektovani samo podaci koji se nalaze u okviru ove tabele. Pošto ja želim da selekcija obuhvati čitavu tabelu a to podrazumeva i prvi i poslednji red, pritisnuću ovu kombinaciju tastera još jednom i na taj način dovršiti prvi deo posla. Da bi sve ovo bilo prebačeno na Clipboard, treba još samo da upotrebim prečicu Control+C.

Pošto sada na raspolaganju imam sve što mi je potrebno, ja ću preći na drugi radni list i označiti mesto na kome želim da se pojave novi podaci. Da bih vam pokazao kako se koristi funkcija Paste Preview ja ću umesto ovog velikog dugmeta kliknuti na strelicu koja se nalazi ispod njega i na taj način otvoriti pomoćni meni. Ukoliko kursor postavim iznad neke od ovih opcija, na ekanu će se odmah pojaviti odgovarajući rezultat. To znači da možete odmah proveriti kako će ova tabela izgledati ako se za njeno ubacivanje primene izabrani parametri. Isto važi i za bilo koju od ponuđenih opcija stim što ova prva predstavlja ekvivalent stare funkcije Paste. Kao što vidite, u novi radni list se mogu preneti samo formule i njihovi rezultati, ali i sve što je vezano za formatiranje uključujući i ivične linije kao i širinu pojedinih kolona. Ukoliko vas zanimaju samo podaci, izaberite neku od opcija iz drugog reda. Verujem da će vam kratak opis koji se pojavljuje na ekranu biti dovoljan da shvatite čemu služe pojedine opcije.

Na samom dnu menija se nalazi opcija koja vam omogućava da ovu tabelu pretvorite u sliku. Iako ovo nije pravi novitet Excel-a 2010 nije loše da vas podsetim i na ovu mogućnost. Iako se ne prvi pogled ne može videti razlika, kružići koji se nalaze na karakterističnim mestima potvrđuju činjenicu da je kompletan sadržaj ove tabele pretvoren u sliku. To znači da joj lako možete promeniti veličinu pa čak i ugao pod kojim se nalazi. U svakom slučaju, ovaj element se može slobodno premeštati po celoj površini tabele.

Da bih vam pokazao još jednu zanimljivost, ja ću obrisati ovu tabelu i vratiti se na originalni sadržaj. Kao što vidite, on se i dalje nalazi na Clipboard-u a ja ću za njegovo ubacivanje upotrebiti najjednostavniji metod – pritisnuću kombinaciju tastera Control+V. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti odgovarajuća tabela ali će istovremeno ispod nje biti prikazan i tzv. Smart Tag tj. meni koji sadrži neke od funkcija koje vam mogu biti od koristi. U ovom slučaju su to opcije koje služe za promenu unetih podataka, pa vam neće biti teško da naknadno izmenite izgled ove tabele. Sigurno ste primetili da se ove opcije poklapaju sa sadržajem pomoćnog menija koji sam vam pokazao u prvom delu lekcije. Ipak, postoji jedna razlika a ona se sastoji u tome što prosto pomeranje kursora neće za rezultat imati automatsku primenu izabrane funkcije. To znači da morate kliknuti na neku od njih da bi Excel shvatio šta želite da postignete.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button