Office 365
Sadržaj lekcije

Vreme je da se pozabavimo funkcijom koja ovu verziju Office-a stavlja daleko ispred standardne. U pitanju je tzv. SharePoint koji vam omogućava da na jednostavan način koristite zajedničke podatke i da ih delite sa svojim saradnicima.
Za početak ću vam pokazati kako to izgleda iz ugla običnog korisnika tj. kako se pristupa timskom sajtu i unose manje izmene. Zato sam se već ulogovao na sistem i aktivirao opciju Sites. Kao što vidite, na raspolaganju su mi dve prečice – prava mi omogućava pristup timskom sajtu dok druga predstavlja direktnu vezu ka javnoj Web prezentaciji (Public site). Osim toga, postoji mogućnost da se ispod njih postave i linkovi ka sajtovima koje želite da pratite (Sites I’m following). Ukoliko iskoristite ovu mogućnost, sistem će vam automatski predložiti još nekoliko lokacija sa sličnim sadržajem pa vam neće biti teško da upotpunite ovu listu.

Ja ću za početak preći na svoj timski sajt da bi se na ekranu odmah pojavili odgovarajući sadržaji. Kao što vidite, naš administrator je već obavio svoj deo posla što znači da ću biti u prilici da koristim nekoliko dokumenata pa čak i da postavljam nove. Za to je dovoljno da kliknem na opciju New documents ili da jednostavno izaberem link do nekog od postojećih. Pored toga, na raspolaganju su mi i dodatni sadržaji (Assets), što u ovom slučaju znači da ću moći da koristim zajedničku beležnicu (Team Site Notebook). Prečice koje se nalaze sa leve strane mi omogućavaju laku navigaciju, pa mi neće biti teško da jednim potezom izaberem odgovarajući odeljak. To znači da se izborom opcije Home, u svakom momentu mogu vratiti na ovaj ekran dok je za prikazivanje beležnice potrebno samo kliknuti na opciju Notebook. Na sličan način se možete prebaciti na dokumente ili prikazati sve sadržaje koje čine timski sajt. Ja ću iskoristiti priliku da vam pokažem kako izgleda ovaj deo Office-a a kao što vidite, tu se nalaze prečice do beležnice i dokumenata ali i funkcija koja vam omogućava da dodajete nove aplikacije. Na isti način se mogu menjati ili dodavati nove stranice, koristiti šabloni i različiti stilovi. Ipak, meni se čini da je ovde najvažnija opcija za kreiranje dodatnih sajtova koji su direktno povezani sa osnovnim (Add subsite). Sa ovom funkcijom ću vas detaljnije upoznati nešto kasnije a sada ću se izborom opcije Home vratiti na osnovni nivo. Kao što već znate, tu se nalaze opcije koje vam omogućavaju da Upload-ujete nove dokumente ili da ih direktno kreirate. Pored toga, bićete u prilici da primenom određenih alata utičete i na sam izgled ove stranice. Za to je doduše, neophodno da raspolažete odgovarajućim privilegijama tj. da imate status administratora. U tom slučaju će vam biti dostupna i opcija Edit, pa je dovoljno samo da kliknete na nju da bi se na ekranu odmah pojavile funkcije koje vam omogućavaju modifikovanje timskog sajta. Kod mene je kursor automatski postavljen na vrh stranice pa ću iskoristiti priliku da tu dodam odgovarajući naslov. Nakon toga, mogu da selektujem ovaj tekst i da mu promenim izgled. To se najlakše može uraditi izborom nekog od ponuđenih stilova a ja ću izabrati ovaj koji je inače predviđen za naslove. Ukoliko želite da primenite drugačije parametre, uvek možete sami izabrati odgovarajući font, veličinu slova, boji itd.

Promena rasporeda se najlakše može izvršiti upotrebom funkcije Layout. Pošto su kod mene svi elementi postavljeni jedan iznad drugog, ja ću iz ovog menija izabrati opciju kojom se čitava stranica deli da dve kolone što znači da ću moći da iskoristim i desnu polovinu ekrana. Još bolje bi bilo da aktiviram podelu na tri dela, pri čemu se u vrhu stranice nalazi zona koja je predviđena za naslov. Nakon toga mi neće biti teško da ovaj naslov prebacim u novo polje, izaberem odgovarajući stil i uklonim suvišne redove.

Pošto mi je sa desne strane ostalo dovoljno praznog prostora, ja ću prvo da postavim kursor na ovu površinu a zatim i da kliknem na opciju Site Contents. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti poruka kojom me sistem podseća da nisam sačuvao izmene pa treba još samo da kliknem na dugme OK i nastavim dalje. U ovom režimu se lako mogu dodati nove stranice ali je za ubacivanje specijalnih elemenata ipak neophodno primeniti drugačiji postupak. Zato ću se izborom opcije Home vratiti na početak a zatim kliknuti na Edit da bih konačno mogao da prikažem odeljak u kome se nalaze ovi elementi. Pošto je desna polovina ove stranice potpuno prazna, kliknuću na ikonu pod nazivom Web Parts i na taj način pokrenuti funkciju za unos dodatnih elemenata. Nakon toga mogu da pređem na odeljak pod nazivom Community i izaberem stavku pod nazivom What’s happening. Nakon toga treba još samo kliknuti na dugme Add i sačekati da sistem obavi svoj deo posla. Na žalost, izgleda da na ovaj način menjam timski sajt, pa ću zato jednostavno kliknuti na dugme OK i zatvoriti ovaj okvir.

Bez obzira na to, pre nego što dovršim ovu lekciju ne bi bilo loše da snimim izmene koje sam u međuvremenu napravio. To se može uraditi klikom na ikonu Save a ista funkcija se nalazi i u meniju sa desne strane. Nakon toga će se na ekranu pojaviti izmenjena verzija timskog sajta pa mogu da nastavim sa njegovim korišćenjem.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button