PowerPoint noviteti
Sadržaj lekcije

Svaku novu verziju PowerPoint-a prate i značajna poboljšanja na alatima koji služe za obradu fotografija. Ni PowerPoint 2010 u tom smislu nije nikakav izuzetak. Naprotiv, sada na raspolaganju imate više stilova i efekata nego ikada ranije.

Ja ću iskoristiti slobodan prostor na trećem slajdu i tu smestiti jednu fotografiju. U tom cilju ću prvo preći na Insert segment trake i odmah kliknuti na dugme Picture. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti novi okvir, pa mi neće biti teško da izaberem odgovarajuću ilustraciju. Pošto je ona malo veća nego što sam očekivao, iskoristiću markere koji se nalaze u uglovima i svesti je na pravu meru. Pošto sam na ovaj način automatski selektovao grafički element, na ekranu će se odmah pojaviti sve funkcije koje mogu da primenim. To se pre svega odnosi na segment pod nazivom Format i odeljak Picture Styles. Doduše, sve ove opcije su vam bile na raspolaganju i u PowerPoint-u 2007 ali je sada dovoljno da kursor postavite iznad neke od ikona i odmah vidite odgovarajući rezultat. Ja ću se odlučiti za ovaj efekat i odmah preći na ono što je zaista novo. U pitanju su funkcije koje sa nalaze sa leve strane, u segmentu pod nazivom Adjust a ako kliknem na neku od njih, na ekranu će se odmah pojaviti veliki broj varijacija. U ovom slučaju, mogu da biram između zamućene (Soften) i izoštrene slike (Sharpen). U donjem delu menija se nalaze primeri koji prikazuju različite nivoe osvetljenosti a dovoljno je da kursor postavim iznad nekog od njih da bi čitava ilustracija promenila svoj ton. Na sličan način mogu da promenim i zasićenje pojedinih boja. Dovoljno je kliknem na dugme Color i prikažem moguća rešenja. Kao što vidite, ova fotografija se jednim potezom može pretvoriti u crno-belu ili joj do krajnosti pojačati sve nijanse. Slično važi i za ukupan ton koji može biti hladniji ili topliji a tu je i mnoštvo drugih efekata koje takođe možete primeniti.

Funkcija Artistic Effects vam omogućava još veću umetničku slobodu. Kao što vidite, tu se nalaze opcije kojima možete značajno promeniti izgled čitave ilustracije. Pored toga, na raspolaganju su vam i vrlo detaljna podešavanja a do njih možete stići ako kliknete na opciju Artistic Effects Options. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti novi okvir u kome možete precizno podesiti odgovarajuće parametre. U ovom slučaju, ja ću povećati stepen zamućenosti mada bih mogao da izaberem i neki drugi efekat i pokušam da promenom parametara postignem željeni rezultat. U svakom slučaju, on će odmah biti vidljiv na ekranu a ako se desi da vam položaj okvira ne omogućava da vidite samu sliku, jednostavno ga pomerite na neku drugo mesto.

Ukoliko na kraju ipak ne budete zadovoljni, zatvorite ovaj okvir i kliknite na dugme Reset Picture. Nakon toga možete izborom istoimene opcije poništiti promene koje ste u međuvremenu napravili a ako želite da to obuhvati i promenu veličine, kliknite na opciju Reset Picture Size.

Ovako detaljna slika može da vam posluži i kao pozadina, pod uslovom da izaberete odgovarajuće parametre. Ja ću iskoristiti ovu priliku da je malo zamutim i promenim ukupan ton. Nakon toga mogu da iz pomoćnog menija izaberem opciju Send to Back i još malo doteram ovu zelenu nijansu. Kao što vidite, ova slika se sasvim lepo uklopila u izabrani slajd.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button