Windows 11 noviteti
Sadržaj lekcije

Većina korisnika smatra da je Windows 11 samo još jedan operativni sistem namenjen za primenu na PC računarima, ali se često zaboravlja da je on jednako upotrebljiv i na različitim uređajima sa ekranom koji je osetljiv na dodir. Stoga nije iznenađenje što su njegovi autori uložili dosta truda u tastaturu koja reaguje na dodir (Touch keyboard) a u ovoj lekciji ću vam pokazati kako se ona može prilagoditi.

U tom cilju ću kliknuti na Start dugme, pokrenuti funkciju Settings i odmah preći na odeljak u kome se nalaze opcije za prilagođavanje (Personalization). Kao što i sami možete da se uverite, među njima se nalazi i stavka koja se odnosi na virtualne tastature (Touch keyboard) pa ću je zato izabrati i preći na sledeći korak.

Sada se na ekranu pojavio niz različitih opcija koje možete upotrebiti za prilagođavanje virtuelne tastature. Da bih bio u prilici da vam pokažem kako se oni koriste, neophodno je da prvo uključim virtuelnu tastaturu pa ću se zato spustiti nešto niže i potražiti opciju Open Keyboard. Čim kliknem na nju, u donjem delu ekrana će se pojaviti virtuelna tastatura što znači da sada mogu da se posvetim ostalim opcijama.

Prva od njih mi omogućava da kontrolišem veličinu virtuelne tastature i ona je trenutno podešena na 100 %. Pošto se ova vrednost nalazi na sredini skale, postoji mogućnost da se pomeranjem klizača na desnu stranu znatno poveća površina koju zauzima čitava tastatura. Ukoliko ovaj marker pomerim na suprotnu stranu, virtuelna tastatura će postati mnogo manja a meni najviše odgovara da ona zauzme donju polovinu ekrana.

Sledeća stvar koju mogu da promenim je tzv. tema tj. opšti izgled virtuelne tastature. Ona trenutno ima podrazumevani izgled ali se to vrlo lako može promeniti. Ja ću primera radi, izabrati ovu tamnu temu (Dark) i na taj način potpuno promeniti izgled čitave tastature. Ukoliko smatrate da je ova promena bila suviše radikalna, izaberite neku umereniju temu kao što su npr. Ice Blue ili Poppy red. Posebnu atrakciju predstavljaju teme poput Integral breeze, Tangerine tides i Lilac river ali meni ipak najviše odgovara da čitava tastatura bude prikazana u jednoj boji pa ću zato ponovo aktivirati tamni režim i preći na ostale opcije.

U tom cilju ću se pomeriti na dole i potražiti opciju pod nazivom Key background. Kao što vidite, ona je trenutno aktivna a ako je isključim, sa ekrana će biti uklonjene linije koje predstavljaju tastere ali će znakovi koji se na njima nalaze i dalji biti vidljivi. Ovaj efekat je prilično zanimljiv, pa ću se malo poigrati sa različitim podešavanjem a vama prepuštam da donesete konačnu odluku.

Druga stvar koju mogu da promenim je veličina samog teksta. Pre nego što vam pokažem kako se to može postići, ja ću još malo smanjiti veličinu čitave tastature a zatim potražiti opciju pod nazivom Key Text Size i umesto stavke Small izabrati Medium. U tom trenutku će svi znakovi postati nešto krupniji a ako vam to nije dovoljno, pređite na treću stavku – Large i proverite kao se to odražava na čitavu tastaturu. Ova opcija se često koristi na uređajima koji imaju relativno male ekrane jer se tako obezbeđuje najbolji odnos između čitljivosti i zauzeća radne površine.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button