Windows 11 noviteti
Sadržaj lekcije

Jedna od velikih promena koje je Microsoft napravio u Windows-u 11 je potpuno preuređenje Start menija. Doduše, za korisnike prethodne verzije Windows-a, on će izgledati donekle poznato ali najbolje bi bilo da sami dođete do ovakvog zaključka.

Ja ću zato odmah kliknuti na Start dugme, koje se inače sada nalazi u centru ekrana, pa ćete odmah videti kako izgleda novi Start meni. Kao što vidite, sada se na njegovom vrhu nalazi polje za pretragu a njega možete koristiti za pronalaženje aplikacija i drugih sadržaja kao što su fajlovi ili čak Web stranice. Ja ću ovom prilikom potražiti jednu aplikaciju i u tom cilju ovde upisati njen naziv npr. Notepad. Ukoliko Windows pronađe željenu stavku, u donjem delu menija će se pojaviti prečica koja služi za njeno pokretanje ali će osim toga biti prikazani i rezultati koji se odnose na slične pojmove a potiču direktno sa Interneta. Drugim rečima, ako me zanima aplikacija pod nazivom Notepad ++, nju mogu da pokrenem izborom odgovarajuće opcije, bez obzira što se ona trenutno ne nalazi na mom računaru. Ja to ipak neću uraditi, nego ću poništiti ovu pretragu i vratiti se na originalni sadržaj Start menija. Kao što vidite, odmah ispod polja za pretragu se nalaze tzv. zakačene aplikacije (Pinned apps) a one potiču iz osnovne instalacije samog Windows-a 11 što znači da ih nisam sam izabrao. Sa druge strane, kao što je to bio slučaj sa prethodnom verzijom Windows-a, postoji mogućnost da po potrebi na ovu listu dodajem nove sadržaje ili da ih jednostavno uklonim. To znači da ukoliko ne želim da se na ovoj listi pojavljuje ikonica koja predstavlja Twitter, dovoljno je da na nju kliknem desnim tasterom miša i iz pomoćnog menija izaberem opciju Unpin from Start.

U donjem delu Start menija je nalaze tzv. preporučeni sadržaji (Recommended) a oni u stvari predstavljaju prečice do fajlova koje ste nedavno koristili. To znači da su vam oni lako dostupni pa treba samo da kliknete mišem i otvorite odgovarajući sadržaj.

Dole levo je prikazan podatak koji predstavlja nalog koji se trenutno koristi (User Account) a ako kliknem na njega, biću u prilici da mu promenim parametre (Change account settings), da ga zaključam (Lock) ili da se odjavim (Sign out).

Sasvim desno možete videti ikonicu koja služi za zatvaranje Windows-a, a ako otvorite pomoćni meni, videćete da vam ova funkcija omogućava da se odjavite sa mreže (Disconnect), ugasite računar (Shut down) ili da ga ponovo pokrenete (Restart).

Ukoliko želite da prikažete sve aplikacije koje su vam na raspolaganju, kliknite na opciju All apps. Nakon toga će se na ekranu pojaviti lista koja obuhvata sve instalirane programe pa vam neće biti teško da pronađete ono što vam je potrebno.

Ukoliko vam se ovakav izgled Start menija ne dopada, možete ga dokle promeniti. Evo kako se to može postići. Za početak je potrebno preći na odeljak sa funkcijama za podešavanje (Settings) a zatim izabrati opciju Personalization. Nakon toga možete preći na odeljak koji se tiče Start menija i podesiti njegove parametre. Kao što vidite, postoji mogućnost da kontrolišete prikaz nedavno dodatih programa (Show recently added apps), onih koje se najviše koriste (Show the most used apps) kao i sadržaja koji su vam najzanimljiviji (Show recently opened items in Start, Jump List, and File Explorer). Posebnu kategoriju predstavljaju određeni folderi što znači da ih po potrebi možete uvrstiti u sadržaj Start menija. Da bih vam pokazao kako to izgleda u praksi, ja ću kliknuti na odgovarajuću opciju da bi se nakon toga na ekranu pojavila lista koja obuhvata sve karakteristične foldere. Sada mi neće biti teško da neki od njih posebno aktiviram i na taj način olakšam pristup podacima koji se u njima nalaze.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button