Sadržaj kursa
ECDL Izrada tabličnih proračuna
Sadržaj lekcije

Grafikoni su izvanredan način za ilustraciju podataka u radnom listu. Lakše je upoređivati brojeve i trendove kada su vizuelno predstavljeni. Grafikone nije teško kreirati, jer nam Excel odrađuje veći deo posla. U osnovi, Excel kreira grafikon iz podataka radne knjige koje smo mi naznačili i povezuje ih sa radnim listom, tako da se grafikon automatski obnavlja svaki put kada izmenimo podatke. Excel-ov Chart Wizard dozvoljava kreiranje grafikona od različitih podataka.
Kliknimo na Chart Wizard dugme u standardnom tulbaru. Wizard se otvara i obezbeđuje na pomoć pri kreiranju grafikona. Prvi korak je biranje tipa grafikona. Excel nudi 14 različitih tipova grafikona, od Column and Bar do Pie ili Doughnut.
Na primer, Column and Bar grafikoni najbolje pokazuju poređenja ili izmene kroz vremenski period. Sa druge strane, Pie ili Doughnut grafikoni su mnogo bolji u određivanju odnosa, kao na primer, pokazivanje rezultata prodaje po regionima. Wizard nam opisuje svaki tip grafikona, kao i tip informacija koji oni obično prikazuju.
Za sada, birajmo Line tip grafikona i kliknimo na Next da se premestimo na drugi korak. Sada birajmo podatke iz Excel-a. To možemo uraditi označavanjem opsega podataka u radnom listu, ili unosom opsega ćelija. Koristimo Preview okvir da vidimo kako izgleda grafikon, i kako će izmene uticati na njega.
Series opcija nam dozvoljava označavanje grafikona korišćenjem naslova kolona i redova iz radnog lista. Budimo sigurni da polje Name, odgovara polju Values, a zatim kliknimo na Next dugme.
Sada ćemo naznačiti razne opcije za Titles, Axes, Gridlines, Legend, Data Labels i Data Tables. U opciji Titles, možemo uneti naslov grafikona, kao i X i Y ose. Kliknimo na Axes Tab da izaberemo način na koji će ih Excel označi. U Gridlines Tab-u, navešćemo da li postoje linije na grafikonu. U Legend Tab-u biramo da li, i gde postaviti legendu u grafikon, koja ujedno objašnjava simbole. U Data Labels Tab-u odlučujemo koje vrednosti treba postaviti u grafikon.
Pre nego što se definitivno odlučimo, probajmo različite opcije, i pogledajmo rezultate u Preview okviru. Na kraju, Data Tables Tab, nam omogućava da priključimo grafikonu podatke iz naše radne knjige.
Kliknimo Next da se preselimo u Chart Location dijalog. Birajmo između opcija za ubacivanje grafikona u aktivni radni list, ili za kreiranje grafikona na novom listu iste radne knjige. Neka opcija „As object in“ ostane aktivna da bi sve informacije prikazali zajedno. Najzad, kliknimo na Finish dugme da ubacimo grafikon u aktivni radni list.
Sada pokušajmo rad na drugačijem tipu grafikona. Izaberimo ćelije od B3 do F7. Kliknimo na Chart Wizard dugme u tulbaru. Prihvatićemo Default tip grafikona tj. Column, i pritisnuti na Next. Sada na ekranu vidimo kratak pregled našeg novog grafikona. Ako je smo zadovoljni sa izgledom kliknimo na Next da bi nastavili.
U sledećem dijalogu unutar Chart Title polja kucajmo: Sales 2002. Preostala polja nam dozvoljavaju promenu odredjenih karakteristika grafikona. Kliknimo na Next a zatim na okruglo dugme pored opcije As new sheet da bi grafikon postavili na poseban radni list.
Na kraju kliknimo na Finish da bi pregledali podatke predstavljene preko Column tipa grafikona.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button