WEB Design
Sadržaj lekcije

Jedna od glavnih karakteristika Web sajtova je da se oni sastoje od određenog broja stranica. One su međusobno povezane hiper linkovima a nije redak slučaj da se na istoj stranici pojavi više ovakvih elemenata. Zato je vrlo važno da svi linkovi budu potpuno funkcionalni jer se u suprotnom može dogoditi da pojedine stranice ostanu nedostupne. Naravno, ovu proveru treba uraditi pre nego što sajt postane dostupan najširoj publici tj. pre nego što ga postavite na svoj Web server. Da bi što lakše obavili ovaj zadatak, Dreamweaver vam nudi funkciju pod nazivom Link Checker a u ovoj lekciji ću vam pokazati kako se ona koristi.

Ukoliko ste kompletan sajt kreirali u Dreamweaver-u, dovoljno je da iz Site menija pokrenete funkciju Check Links Sitewide. Nakon toga će se na dnu ekrana pojaviti novi odeljak sa tabelom koja obuhvata sve neispravne linkove. Pri tome su sa leve strane navedeni nazivi stranica dok se u koloni pod nazivom Broken Links može videti u čemu je problem. Ukoliko želite da ga rešite, jednostavnim izborom otvorite odgovarajuću stranicu i potražite onaj deo koda u kome se nalazi neispravna veza. Doduše, postoji i lakši način, koji se svodi na direktan unos odgovarajuće vrednosti ali morate biti sigurni o čemu se radi. Pošto ja ne znam šta predstavlja ovaj tekst, najbolje bi bilo da kliknem na dugme Code i pretražim sadržaj cele stranice. To u ovom slučaju nije nimalo lak posao ali pa ću zato pokrenuti funkciju Find and Replace i u ovo polje upisati vrednost koja mi je potrebna. Ako nakon toga kliknem na dugme Find All, Dreamweaver će mi prikazati kompletnu informaciju. Sada mi neće biti teško da dva puta kliknem na problematičan segment i odredim njegovu poziciju u kodu. Kao što vidite, on se nalazi u zaštićenom delu koji pripada šablonu, a to znači da se ista greška najverovatnije pojavljuje na svim stranicama. Sa druge strane, to znači da se ovaj problem može rešiti jednim potezom jer će Dreamweaver automatski ažurirati kompletan sadržaj sajta.

Ja ću se ipak vratiti na Link Checker i proveriti još jedan link. U desnoj koloni se jasno vidi da ovde nedostaje veći deo teksta pa ću iskoristiti funkciju za pretraživanje i precizno odrediti njegovu lokaciju. Izgleda da je opet u pitanju deo šablona jer je na ekranu prikazan segment koji se ne može direktno menjati. Zato ću iz liste koja obuhvata sve fajlove kliknuti na odgovarajući šablon i na njemu odmah potražiti grešku. Čini mi se da je u pitanju jedan od linkova iz podnožja, pa ću paralelno sa grafičkim prikazom otvoriti i segment u kome se nalazi kompletan kod i odmah uneti ispravnu vrednost. Druga greška je vezana za ikonicu koja se nalazi sa desne strane, pa ću iskoristiti ovu priliku da umesto veze ka nepostojećoj stranici – newsletter – definišem link prema kontaktima.

Pošto sam na ovaj način ispravio sve greške, ne bi bilo loše da sačuvam izmene. Zato ću u File meniju potražiti funkciju Save All i sačekati da Dreamweaver odradi svoj deo posla. Sistem će automatski promeniti sve stranice koje su vezane za ovaj šablon a ako želite da vidite o čemu se zapravo radi, kliknite na opciju Show log. U ovom slučaju je promenjeno ukupno 7 stranica pa mogu da kliknem na dugme Close i zatvorim ovaj okvir.

Ako se nakon svega vratim u Link Checker i ponovo pokrenem funkciju za proveru svih linkova, ova lista bi trebalo da ostane potpuno prazna. To znači da unutar mog sajta više nema neispravnih linkova i da sa te strane mogu da budem potpuno spokojan.

Potpuno drugačiji problem predstavljaju tzv. eksterni linkovi tj. veze ka spoljnim sadržajima. Pošto na mom sajtu postoje i ovakvi elementi, ne bi bilo loše da ih proverim. Zato ću iz ovog menija izabrati opciju External Links i sačekati da se na ekranu pojavi kompletna lista. Sada mogu da proverim podatke koji su prikazani u desnoj koloni i eventualno ispravim neku slovnu grešku. Na žalost, kod eksternih linkova uvek postoji mogućnost da neki od njih postane problematičan jer oni predstavljaju veze ka sadržajima koji se mogu promeniti bez našeg znanja.

Poslednja stvar koju možete da proverite je da li među fajlovima koje ste pripremili za kreiranje sajta postoje i oni koje do sada niste upotrebili. Tome služi funkcija pod nazivom Orphaned files a ja ću iskoristi ovu priliku i potražiti suvišne podatke. Naravno, njih možete ostaviti za kasnije ali ukoliko dođete do zaključka da vam više nisu potrebni, jednostavno ih obrišite. 

Pošto sam na ovaj način uspešno rešio probleme sa neispravnim linkovima, ja ću iz ovog menija izabrati opciju Close Tab Group i tako zatvoriti Link Checker.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button