Sadržaj kursa
Windows 7 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

Ako želite da postanete još efikasniji, Windows 7 vam nudi mogućnost da u potpunosti preuredite izgled svog Taskbar-a. To znači da se ikonice koje često koristite mogu pomeriti bliže Start dugmetu i na taj način olakšati njihova upotreba. Drugim rečima, ukoliko često koristite Notepad, možete kliknuti na njegovu ikonu i premestiti je na novu poziciju. Ja ću je postaviti odmah pored Internet Explorer-a jer bih želeo da iskoristim jednu od prečica koje sam vam pokazao u prethodnim lekcijama. Sada mogu da istovremenim pritiskom na tastere Windows i 1 pokrenem Internet Explorer, dok će za prelazak na Notepad biti dovoljno da upotrebim tastere Windows i 2. Isti princip možete primeniti i za ostale programe i na taj način olakšati njihovu upotrebu.

U drugom delu lekcije bih želeo da vam pokažem kako možete da preuredite onaj deo Taskbar-a koji se naziva System Tray. On se obično nalazi u donjem desnom uglu ekrana i sadrži informacije o aktivnim programima. Trenutno su sve njegove ikonice skrivene tj. postoji samo jedna u obliku malog trougla pa moram da kliknem na nju da bi se na ekranu pojavile ostale prečice. Ukoliko vam se to ne dopada i želite da vam neke od njih budu uvek na raspolaganju, jednostavno ih premestite na Taskbar. Ja ću na ovaj način „otkriti“ nekoliko ikonica i iskoristiti priliku da im promenim raspored.

Uklanjanje suvišnih elemenata se može izvršiti na isti način. Dovoljno je da izabranu prečicu povučete do ovog trougla i ona će nestati sa Taskbar-a. Meni najviše odgovara da ovaj deo ekrana ostane slobodan, pa ću zato ukloniti sve prečice. One će mi ionako uvek biti dostupne preko univerzalnog dugmeta.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button