Sadržaj kursa
Windows 7 saveti i trikovi
Sadržaj lekcije

Kalkulator je pomoćni program koji je u Windows-u 7 pretrpeo najveće izmene. U ovoj lekciji ću vam pokazati o čemu se zapravo radi.

Za početak ću kliknuti na Start dugme i u polje za pretragu uneti calc. U tom trenutku će se na meniju pojaviti opcija koja služi za njegovo pokretanje pa mi neće biti teško da pritisnem Enter i aktiviram ovaj program.

Pretpostavljam da će i kod vas biti automatski aktiviran tzv. osnovni (Standard) režim, a ako to nije slučaj, otvorite View meni i izaberite prvu opciju. Naravno, uvek se možete prebaciti u neki od naprednijih režima i na taj način znatno povećati broj funkcija koje su vam na raspolaganju. U zavisnosti od potreba, možete aktivirati tzv. naučni, programerski i statistički režim.

U ovom trenutku me najviše zanimaju opcije koje se nalaze na dnu menija. Naime, pored osnovnog šablona (Basic), možete izabrati i dodatne opcije kao što je npr. pretvaranje jedinica (Unit conversion). U tom trenutku će se na ekranu pojaviti čitav novi segment pa vam neće biti teško da izvršite odgovarajuću konverziju. Da bih vam pokazao kako to funkcioniše, ja ću izabrati sledeće parametre: Length, Centimeters i Inches i odmah uneti numeričke vrednosti.

Ukoliko vam to nije dovoljno, obratite pažnju na sledeću opciju. Naime, ukoliko kliknem na stavku Worksheet, na ekranu će se pojaviti dodatne opcije što znači da ću moći da iskoristim posebne šablone za izračunavanje hipoteke, kredita za auto, pa čak i prosečne potrošnje. Ja ću se odlučiti za prvu opciju, da bi se na ekranu odmah pojavila odgovarajuća polja. Obratite pažnju da ova promena nije ni na koji način uticala na osnovni program nego je jednostavno povećala njegovu primenljivost.

Ja ću iskoristiti ovu priliku da izračunam koliko će me koštati otplata nove kuće pa ću prvo uneti njenu ukupnu cenu, a zatim učešće i rok otplate. Na kraju treba još samo da unesem procenat koji predstavlja kamatu i kliknem na dugme Calculate. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti iznos koji predstavlja moju mesečnu ratu. Ovo je baš zgodna funkcija, zar ne?

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button