SadrÅŸaj kursa
Android za telefone
SadrÅŸaj lekcije

VaÅ¡ Android uređaj moÅŸete vrlo efikasno upotrebiti i za rad sa elektronskom poÅ¡tom. To se posebno odnosi na Gmail jer je ovaj servis direktno povezan sa vaÅ¡im Google nalogom. Na sličan način moÅŸete koristiti i neku drugu e-mail adresu a u ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi. To znači da ćete naučiti kako da dodate novi nalog, kako da napravite svoj lični potpis i kako da podesite parametre koji su vezani za vaÅ¡ e-mail.
Kao što sam već pomenuo, na Android uređajima je najlakše koristiti Gmail. Dovoljno je da se samo prijavite na svoj Google nalog, a to ste verovatno već uradili prilikom prvog uključivanja samog uređaja.
Ukoliko vam to nije dovoljno, bez mnogo muke moşete dodati i druge e-mail naloge, npr. vašu poslovnu adresu ili onu koju koristite za privatne potrebe. U oba slučaja, procedura je skoro ista.
Za početak je potrebno da otvorite Settings aplikaciju, pređete na Accounts odeljak i pokrenete funkciju Add Account. Moram da vam skrenem paÅŸnju da se ona na nekim uređajima pojavljuje u obliku velikog znaka plus (+). Ikonice koje slede predstavljaju različite tipove naloga koje moÅŸete koristiti na vaÅ¡em Android uređaju, dok za e-mail postoje tri mogućnosti. Prva na listi – Corporate, vam omogućava da se poveÅŸete sa Exchange Server-om u vaÅ¡oj firmi ili koristite Microsoft Outlook nalog. IMAP sluÅŸi za dodavanje tzv. Online e-mail naloga, koji su poznatiji kao nazivom Web mail. Za tradicionalni e-mail nalog tj. onaj koji ste dobili od svog Internet servis provajdera je najbolje da izaberete opciju POP3. Na nekim uređajima postoje i posebne ikonice za automatsko povezivanje na druge popularne e-mail servise kao Å¡to su Yahoo ili AOL.
Ja ću ovom prilikom odabrati opciju pod nazivom IMAP i odmah preći na unos podataka. To znači da moram da upiÅ¡em svoju e-mail adresu i odgovarajuću lozinku da bih izborom dugmeta Next mogao da pređem na sledeći korak. Ukoliko se ispostavi ovi podaci nisu tačni, moraću da ponovim čitav postupak. Kod mene će ostatak posla biti obavljen automatski ali se u nekim slučajevima od korisnika traÅŸi da unese i dodatne parametre. Njih moÅŸete dobiti od svog Internet provajdera tj. kompanije koja vam pruÅŸa ovakvu uslugu.
Na sledećem ekranu moÅŸete odrediti vremenski interval za automatsko proveravanje prispelih poruka kao i neke druge parametre. Ja ću prihvatiti trenutne vrednosti, jer postoji mogućnost da ih naknadno promenim. To znači da mogu da dodirnem dugme sa natpisom Next i pređem na sledeći korak.
Sada se od mene očekuje da unesem podatak koji predstavlja ime ovog naloga, a ne bi bilo loše da se ono razlikuje od e-mail adrese. Ja ću uneti Yahoo jer je u pitanju nalog koji je vezan za istoimeni Web servis. Sledeći podatak je takođe veoma bitan, jer će se on automatski naći u svakoj poruci koju pošaljete.
Notifikacija koja se pojavila na vrhu ekrana označava da je Android uspeÅ¡no preuzeo nove poruke sa mog naloga pa mogu da opet dodirnem dugme Next i na taj način dovrÅ¡im dodavanje novog e-mail-a. To znači da od ovog momenta raspolaÅŸem sa joÅ¡ jednim servisom za preuzimanje i slanje novih e-mail poruka. Ako se vratim na aplikaciju koja sluÅŸi sa rad sa elektronskom poÅ¡tom, primetićete da mi ona sada omogućava da za razmenu poruka koristim i svoj Yahoo nalog.
Ova aplikacija vam omogućava da svaku novu poruku automatski dopunite svojim podacima tj. da je potpiÅ¡ete. Ovaj podatak obično sluÅŸi kao upozorenje da je e-mail kreiran na mobilnom uređaju, Å¡to znači da su moguće i greÅ¡ke u kucanju. PoÅ¡to sam već pokrenuo odgovarajuću aplikaciju, mogu da iz njenog menija izaberem opciju Settings. Nakon toga je potrebno da odaberem odgovarajući nalog, dodirnem opciju Signature i ukucam ili izdiktiram poruku koja će biti iskorišćena kao potpis. Ja ću iskoristiti drugu mogućnost i sačekati da se moj glas automatski pretvori u tekst:
This message was sent from my Android phone, period. Please forgive the typos, period.
Nakon toga treba joÅ¡ samo da dodirnem dugme OK i postavim novi potpis. Ukoliko raspolaÅŸete sa nekoliko različitih naloga, moraćete da ponovite ovu proceduru.
Moram da vas podsetim da vaÅ¡ Android poseduje mogućnost da automatski proverava i preuzima nove ili nepročitane poruke. Ipak, neophodno je da sami odredite koliko često to treba da se deÅ¡ava, pa ću ostatak lekcije posvetiti ovom parametru. Za početak je potrebno da odaberite nalog i pokrenete funkciju pod nazivom Sync frequency. Nakon toga vam neće biti teÅ¡ko da sa liste odaberite odgovarajući interval. Ukoliko ÅŸelite da vam poruka bude dostupna čim se pojavi na serveru, izaberite opciju Push.
Bez obzira na izabrani interval, trenuti status moÅŸete proveriti kad god to poÅŸelite, ali je neophodno da to uradite ručno. Za to je potrebno da u e-mail aplikaciji otvorite glavni meni i iz njega izaberete odgovarajući nalog. Čim se na ekranu pojavi njegov sadrÅŸaj, dodirnite ikonicu koja se nalazi u gornjem desnom uglu i iz menija izaberite opciju Refresh. Ukoliko na serveru postoje nove poruke, one će se momentalno pojaviti i na vaÅ¡em uređaju. Sa druge strane, ako ste prethodno aktivirali Push funkciju, nema potrebe za ručnim proveravanjem jer će se nova poruka automatski pojaviti čim postane dostupna.

PridruÅŸite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button