Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Skoro svi Android uređaji mogu da koriste eksternu memoriju u vidu mikro SD kartice. To ujedno predstavlja i najjednostavniji način za povećanje njegovog memorijskog kapaciteta. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi tj. videćete kako se ubacuje i vadi SD memorijska kartica. Nakon toga ćete biti u prilici da vidite kako se ova dodatna memorija koristi u različitim aplikacijama.
Za početak je potrebno da proverite da li vaš uređaj može da koristi ovaj tip eksterne memorije. U tom cilju pregledajte bočne strane vašeg uređaja i potražite mesto koje je predviđeno za ubacivanje SD kartice. Pored njega se obično nalazi natpis Micro SD pa ga nećete pomešati sa mestom za SIM karticu.  U nekim slučajevima, ovaj slot se nalazi unutar samog uređaja što u izvesnoj meri otežava njegovo pronalaženje i upotrebu. Kod mene se taj slot nalazi sa spoljne strane i pokriven je malim plastičnim poklopcem. On se lako može pomeriti ali ne i odvojiti od samog uređaja što znači da ga treba samo pomeriti u stranu. Micro SD kartice spadaju u standardnu računarsku opremu, što znači da ih možete lako nabaviti. Ako ste već obezbedili svoj primerak, izvadite ga iz kutijice i pripremite za ugradnju. Pri tome nije bitno da li je vaš uređaj uključen ili isključen.
Pored samog slota se obično nalazi sličica koja označava pravilan položaj kartice pa vam neće biti teško da je ubacite. Neophodno je da ona punom dužinom uđe u predviđeni otvor, pa će vam dobro poslužiti malo duži nokat ili nešto dovoljno tanko čime biste mogli da gurnete karticu. Ukoliko se pri tome čuje tihi klik, znači da ste sve uradili kako treba pa možete da vratite poklopac na svoje mesto.
Iako na prvi pogled izgledaju isto, Micro SD kartice imaju različiti kapacitet i on se obično kreće od 8, 16 do 32 GB. Do pre nekoliko godina su se više koristile one sa manjim kapacitetom a danas postoje i one koje mogu da prime 64 ili čak 128 GB. Ipak, pre nego što se odlučite za kupovinu nove Micro SD kartice proverite da li vaš uređaj može da ih iskoristi. Ovaj podatak se obično nalazi u dokumentaciji koju ste dobili uz telefon ili tablet a možete ga potražiti i na kutiji u kojoj je isporučen.
Na nekim telefonima se slot za Micro SD karticu nalazi unutar samog uređaja, što znači da morate da skinete plastični poklopac sa zadnje strane i potražite odgovarajuću oznaku. U pojedinim slučajevima ćete morati da skinete i bateriju, jer ona može da blokira pristup ovom slotu. Pre toga obavezno proverite da li je telefon isključen, pa tek tada pristupite ugradnji dodatne memorije.
Pravilno ubačena i ispravna SD kartica je obično odmah spremna za upotrebu osim ako je ona potpuno nova i ne sadrži nikakve podatke. U tom slučaju, SD karticu morate da prilagodite vašem uređaju tj. da je formatirate. Da biste to postigli, dodirnite ikonicu pod nazivom Settings. Nakon toga možete odabrati opciju Storage i spustiti se na kraj ove liste. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti parametri koji se odnose na SD karticu pa vam neće biti teško da dodirnete opciju Format SD card. Sistem će vas upozoriti da formatiranje kartice podrazumeva brisanje svih podataka koji se na njoj nalaze a pošto je u ovom slučaju ona i onako prazna ja ću dodirnuti odgovarajuće dugme i izborom opcije Delete pokrenuti ovaj postupak. Nakon nekoliko trenutka, formatiranje će biti završeno što znači da mogu normalno da koristim svoju novu SD karticu.
Ukoliko želite da uklonite SD karticu, poželjno je da prvo isključite uređaj u kome se ona nalazi. U tom cilju je potrebno da pritisnete Power dugme i iz okvira koji sledi izaberete opciju Power off. Čim sa ekrana nestane odjavna animacija možete skinuti poklopac sa mesta za karticu i jednim potezom je izvući napolje.
SD kartica se može izvući i bez isključivanja uređaja, ali je pre toga neophodno da čitav sistem pripremite za ovu operaciju. Da bih vam pokazao kako se to radi, ja ću prvo dodirnuti Settings ikonicu i odmah odabrati opciju Storage. Nakon toga je potrebno da dodirnem opciju Unmount SD card i sa OK potvrdim svoju nameru. Na ovaj način se SD kartica uklanja sa sistema što znači da je možete izvaditi i bez isključivanja uređaja.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button