Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Google je poznat po svojoj izuzetnoj sposobnosti da pronalazi različite sadržaje. Isto važi i za pronalaženje objekata i stvarnih lokacija preko Google Maps-a. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se koristi ova aplikacija, kako da promenite prikaz mape i kako da dodate i uklonite slojeve.
Ovaj program može da vam pokaže gde se trenutno nalazite i kako da dođete do neke nove lokacije. Za početak je potrebno da na početnom ekranu pronađete njegovu ikonicu ili da je potražite u odeljku sa aplikacijama (Apps drawer). Čim pokrenete ovu aplikaciju, na ekranu će se pojaviti mapa koja obuhvata vašu trenutnu lokaciju. Ona će biti označena plavom tačkom dok mali trougao predstavlja pravac u kome je usmeren vaš uređaj. Osim toga, na mapi će biti prikazani nazivi obližnjih ulica kao i neke posebno zanimljive lokacije (Points of interest). Parkovi će biti obojeni u zelenu, a vodene površine u plavu boju. Pri vrhu ekrana se nalazi polje za pretragu a sa njegove desne strane su smeštene ikonice za navigaciju i pronalaženje omiljenih lokacija. Ukoliko želite da pogledate šta se nalazi u vašoj neposrednoj okolini to možete uraditi jednostavnim prevlačenjem mape. Za prikaz većeg područja možete primeniti tehniku koja podrazumeva privlačenje dva prsta dok se suprotan efekat tj. uvećanje mape postiže njihovim razdvajanjem.
Na dnu ekrana se nalazi ikonica za pozicioniranje. Ako ste se previše udaljili od svoje trenutne lokacije, dovoljno je samo da dodirnete ovu ikonicu da bi se na ekranu ponovo pojavio plavi kružić koji označava vaš položaj na mapi. Ukoliko vam je ovaj podatak već dostupan, ponovnim dodirom možete preći u tzv. Perspective view i čitavu mapu prikazati sa strane. Nakon toga vam neće biti teško da proverite šta se nalazu u okolini i to na vrlo efikasan način. Takođe postoji mogućnost da sa dva prsta rotirate čitavu mapu i prilagodite je svojim potrebama. U ovom režimu se na ekranu pojavljuje još jedna mala ikonica koja predstavlja kompas. Njegova strelica je uvek okrenuta prema severu a ako želite da čitavu mapu vratite u osnovni položaj jednostavno dodirnite ovu ikonicu. Za prelazak u Perspective view možete primeniti i tehniku istovremenog prevlačenje sa dva prsta što ponekad može da vam bude od koristi.
U svom standardnom režimu, na ekranu će biti prikazani nazivi ulica i neki zanimljivi objekti. Ukoliko vam to nije dovoljno, na mapu možete dodati i tzv. slojeve i na taj način dobiti više detalja. U tom cilju je potrebno da izborom ove ikonice prikažete glavni meni i izaberete odgovarajuću opciju. Ja ću ovom prilikom izabrati opciju Satellite i prikazati realno stanje tj. snimak iz vazduha. Kao što vidite, na ekranu su se osim zgrada i saobraćajnica pojavili drveće i drugi detalji. Naravno, i u ovom režimu možete uveličavati pojedine delove i razgledati susedne segmente mape. Za povratak na normalni prikaz je potrebno da ponovo otvorite glavni meni i dodirnete istu opciju – Satellite.
Podatke koji se odnose na saobraćaj možete dobiti ako aktivirate sloj pod nazivom Traffic. Pri tome zelena boja predstavlja puteve na kojima nema gužve, dok žuta i crvena ukazuju na moguća zagušenja i zastoje. Ovaj podatak može da vam pomogne pri planiranju puta i izbegavanju opterećenih saobraćajnica a upravo to će biti tema naredne lekcije. Za sada ću se zadovoljiti osnovnim podacima i isključiti sloj koji prikazuje trenutno stanje u saobraćaju.
U glavnom meniju postoji još nekoliko opcija koje vam omogućavaju selektivno prikazivanje podataka. Drugim rečima, ukoliko želite da vidite pravce kojima se kreću vozila javnog prevoza, izaberite opciju Public transit, a ako vas zanimaju biciklističke staze, izaberite opciju Bicycling. Odabirom opcije Google Earth možete pokrenuti posebnu aplikaciju, koja vam pruža mogućnost da još detaljnije sagledate pojedine delove Zemljine kugle. Ako ona nije instalirana na vašem uređaju, možete je besplatno preuzeti sa Play Store-a.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button