Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Velika većina korisnika Android uređaja se retko sreće se problemima. Ipak, postoje i ovakve situacije,  pa ne bi bilo loše da se za njih unapred pripremite. U ovoj lekciju ću vam pokazati kako se rešavaju tipični problemi tj. oni koji se mogu otkloniti ponovnim pokretanjem uređaja, uklanjanjem baterije ili pritiskanjem Power tastera. Drugim rečima, ako primetite da vaš uređaj usporeno reaguje na komande ili potpuno otkaže poslušnost, pokušajte da ga restartujte.
U tom cilju je potrebno da pritisnite i držite Power dugme. Ako je uređaj i dalje u funkciji, na ekranu bi trebalo da se pojave tzv. Power opcije pa vam neće biti teško da dodirnete polje na kome piše Restart. Ukoliko vam ova funkcija nije na raspolaganju, sličan efekat se može postići i izborom opcije Power off. Ja ću sa OK potvrditi svoju nameru i isključiti ovaj uređaj. Ako nakon toga sačekam nekoliko sekundi i ponovo pritisnem isto dugme, uređaj bi trebalo da se vrati u normalni radni režim.
Ukoliko vaš uređaj ne reaguje na pritiskanje Power dugmeta tj. ako se na ekranu ne pojavljuju pomenute opcije, ne preostaje vam ništa drugo nego da ga prinudno isključite. U praksi se to svodi na uklanjanje baterije mada na nekim uređajima postoji i Reset dugme. Na žalost, kod mene to nije slučaj pa ću zato ovaj problem morati da rešim na teži način. Za početak je potrebno da skinem zaštitni poklopac koji se nalazi sa zadnje strane. Kod nekih uređaja se poklopac može skinuti jednostavnim povlačenjem na dole ali postoje i modeli kod kojih uopšte ne postoji ova mogućnost. Na ovom telefonu postoji poseban prorez pa mogu da upotrebim nokat i jednim potezom odvojim čitav poklopac. Nakon toga mi neće biti teško da pažljivo podignem bateriju i uklonim je iz ležišta. Sada sam potpuno siguran da je ovaj uređaj isključen. Pre nego što sve vratim na svoje mesto, ne bi bilo loše da proverim da li na bateriji postoje tragovi koji ukazuju na mehaničko oštećenje i neki sličan problem. Pošto je moja baterija sasvim u redu, mogu da je vratim u ležište i postavim zaštitni poklopac. Nakon toga mi preostaje još samo da ponovo uključim svoj uređaj i proverim da li je problem nestao. Ukoliko vi niste takve sreće, preporučujem vam da se obratite stručnjaku ili jednostavno zamenite čitav uređaj.
Sa druge strane, ukoliko želite da rizik od kvara smanjite na minimum, savetujem vam da izbegavate korišćenje uređaja koji je previše vruć. U tom slučaju je najbolje da ga isključite i sačekajte da se ohladi jer u suprotnom lako može da dođe do oštećenja baterije i drugih osetljivih delova. Izuzetak predstavlja zagrevanje koje se javlja tokom punjenja ili intenzivne upotrebe ali to nikako ne bi smelo da bude previše izraženo.
Ako vaš uređaj ne menja orijentaciju ekrana, proverite da li je ova funkcija uopšte uključena. U tom cilju je potrebno da pokrenete Settings aplikaciju i odaberite opciju Display. Nakon toga uključite funkciju Auto Rotate i proverite da li sve funkcioniše onako kako je zamišljeno.
Mnogi korisnici za brisanje ekrana koriste ono što im se nađe pri ruci ali je mnogo bolje da za te svrhe koristite specijalnu tkaninu na bazi mikro fibera. Pri tome možete upotrebiti i neku tečnost ali vodite računa da to ne bude alkohol ili neka druga agresivna hemikalija. Postoje sredstva koja su posebno prilagođena ovakvim uređajima pa se potrudite da ih pronađete jer ćete tako izbeći probleme.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button