Sadržaj kursa
Android za telefone
Sadržaj lekcije

Iskusni fotografi smatraju da je kamera na mobilnom telefonu smešna u odnosu na pravi digitalni foto aparat. To možda i jeste tačno, ali se te kamere sve više koriste. Mobilni uređaji najčešće imaju po dve kamere ali postoje i oni koji su opremljeni samo sa jednom. To znači da većina ima prednju i zadnju kameru pri čemu se obe mogu koristiti za snimanje. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se koristi aplikacija za upotrebu kamere tj. naučićete kako da napravite kvalitetnu fotografiju ili autoportret, koristite blic, podesite rezoluciju slike i još mnogo toga.
Za početak je potrebno da pokrenete aplikaciju za rad sa kamerom. Iako postoje različite verzije, one su veoma slične, pa ne verujem da ćete imati problema. Moj telefon koristi tipičnu Google aplikaciju koja se inače nalazi na 99% Android uređaja. Ipak, postoji mogućnost da na vašem uređaju postoje određene razlike. Za ovu aplikaciju je karakteristično da najveći deo ekrana zauzima prikaz buduće fotografije. Ova ikonica ima ulogu okidača što znači da treba samo da je dodirnete i odmah snimite svoju prvu fotografiju. Ukoliko na vašem uređaju ona nije prikazana, to znači da trenutno niste u odgovarajućem režimu. U mom slučaju se to može uraditi povlačenjem sa leva na desno pri čemu će se na ekranu pojaviti dodatne opcije. Sada treba još samo da odaberem ikonicu u obliku kamere i pređem u tzv. Single shot mode.
Da biste napravili dobru fotografiju držite uređaj ispred sebe i potrudite se da vam ruke budu mirne. Nakon toga jednostavno dodirnite Shutter ikonicu i sačekajte da se fotografija prenese u memoriju aparata. Na nekim uređajima isti efekat možete postići i ako pritisnete Volume dugme. Nakon nekoliko trenutaka fotografija će automatski biti smeštena u memoriju a vaša kamera će istog momenta biti spremna za sledeći snimak. Ukoliko želite da vidite šta ste postigli, prevucite prstom sa desne na levu stranu ekrana. Na nekim uređajima će se prethodna fotografija pojaviti u umanjenoj veličini pa je potrebno da je dodirnete i prikažete u normalnom izdanju. Na isti način možete prikazati sve slike koje se nalaze u memoriji aparata dok je za njihovo brisanje potrebno dodirnuti onu koja vam više nije potrebna i izabrati Delete ikonu. Izabrana fotografija će odmah biti uklonjena. Ovu operaciju možete poništiti ako odmah dodirnete Undo dugme. U suprotnom, prevucite prstom sa desne na levu stranu da biste se vratili u režim za snimanje.
Ukoliko vaš uređaj raspolaže sa dve kamere, možete vrlo lako slikati samog sebe. Za to je potrebno da aktivirate prednju kameru što se može uraditi na nekoliko različitih načina. Najlakše je da potražite ikonu koja služi za izbor aktivne kamere a ona se kod mene nalazi u glavnom meniju. Zato ću dodirnuti ovu ikonicu i zatim izabrati onu koja omogućava promenu kamere. Ukoliko na ekranu vidite svoje lice, znači da ste sve uradili onako kako treba pa možete napraviti novu fotografiju. Za povratak na normalni radni režim je potrebno ponoviti isti postupak i sačekati da se na ekranu pojavi slika sa prednje kamere.
Većina modernih telefona je opremljena malom LED diodom koja može da posluži kao dodatni izvor svetlosti. Ona se u žargonu naziva blic, a sada ću vam pokazati kako možete da podesite njene parametre. Na raspolaganju su vam tri mogućnosti pri čemu se najčešće bira ona koja podrazumeva automatsko uključivanja blica. To znači da će se blic automatski aktivirati ako kameru koristite u zatvorenom prostoru tj. kada nema dovoljno prirodnog osvetljenja. Ukoliko želite da blic stalno bude u funkciji, izaberite opciju ON. Iako na prvi pogled to izgleda nepotrebno, dodatno osvetljenje može da vam pomogne ako fotografišete tamne objekte koji se nalaze ispred jako osvetljene pozadine, poput ljudi koji stoje ispred velikog prozora. Treća opcija je OFF. U ovom slučaju će blic uvek biti isključen, čak iako kameru koristite u potpunom mraku.
Trenutni status blica možete promeniti jednostavnim dodirom ove ikonice pri čemu munja sa slovom A označava automatski režim, ona bez dodatnih elemenata znači da je blic stalno uključen a ako je precrtana to znači da upotreba blica nije predviđena. Imajte u vidu da će ovaj parametar biti u funkciji sve dok ga sami ne promenite što znači da morate voditi računa o uslovima u kojima radite.
Većina aplikacija koje su predviđene za rad sa kamerom imaju i funkciju za uvećanje slike (Zoom). Ona se aktivira upotrebom odgovarajućeg klizača (Slider) ili prevlačenjem preko ekrana sa dva prsta. U nekim slučajevima se isti rezultat može postići i upotrebom Volume tastera. Kada izaberete odgovarajuće uvećanje, jednostavno dodirnite ikonicu za snimanje i napravite novu fotografiju.
Ako vaš uređaj ima mogućnost ručnog fokusiranja bilo bi dobro da obratite pažnju i na ovaj parametar. Za početak dodirnite onaj deo ekrana na kome se nalazi predmet koji želite da bude u fokusu. U tom trenutku bi trebalo da se na ekranu pojavi prsten ili kvadratić što znači da kamera pokušava da fokus podesi prema izabranom objektu. Ovaj parametar možete uskladiti prema bilo kom objektu bez obzira da li se on nalazi u prvom planu ili negde u daljini. Ukoliko ste zadovoljni postignutom oštrinom, dodirnite Shutter ikonicu i napravite novu fotografiju.
Podatak koji označava rezoluciju fotografije u stvari pokazuje koliko je ona detaljna i jasna. Visoka  rezolucija omogućava veliku preciznost, što može da bude od velikog značaja ako nameravate da kasnije uveličavate pojedine delove. Sa druge strane, fotografije koje su snimljene u visokoj rezoluciji zauzimanju mnogo memorije. Zbog toga se smatra da su slike koje imaju nižu rezoluciju mnogo praktičnije za postavljanje na Internet. Zato je neophodno da unapred izaberete odgovarajuću rezoluciju što se u praksi svodi na nekoliko mogućnosti. Da biste podesili ovaj parametar, prvo prevucite prstom sa leve na desnu stranu ekrana i otvorite glavni meni. Nakon toga možete dodirnuti Settings ikonu koja se nalazi u donjem desnom uglu i zatim izabrati opciju Resolution & quality. Postoje posebni parametri za prednju i zadnju kameru a tu su i opcije koje se odnose na snimanje video klipova. Da biste podesili rezoluciju zadnje kamere, dodirnite opciju Back camera photo. Nakon toga ćete biti u prilici da odaberete odnos i rezoluciju poput 4:3, 3.1 mega piksela ili 4:3, 5.0 mega piksela. Na taj način ćete obezbediti dovoljno detalja ali i uštedeti na memoriji. Na isti način možete podesiti i rezoluciju prednje kamere. Dodirnite opciju Front camera photo, ali se nemojte iznenaditi što se u ovom slučaju izbor svodi na svega nekoliko opcija. To jasno ukazuje na činjenicu da je prednja kamera po svojim tehničkim karakteristikama znatno lošija od zadnje.
Za povratak na režim u kome je moguće nastaviti snimanje je potrebno nekoliko puta pritisnuti Back taster. Sve fotografije koje nakon toga napravite će biti kreirane u trenutno odabranoj rezoluciji.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button