Sadržaj kursa
Google Ads
Sadržaj lekcije

Većina vaših oglasa će koristiti ključne reči kao osnovni metod za privlačenje klijenata. U pitanju su fraze koje se podudaraju sa terminima iz pretraga pa se može reći da predstavljaju temelj vaših kampanja. Drugim rečima, odabir kvalitetnih i relevantnih ključnih reči je kritičan za uspeh svake kampanje.

Početnici često prave veliku grešku jer pretpostavljaju da će ključne reči koje imaju slično značenje imati isti učinak. Recimo da se bavite prodajom polovnih automobila. Ukoliko u svojim oglasima koristite izraz korišćena vozila (Preowned vehicles), nećete privući kupce koji u stvari traže polovnjake (Used cars). U praksi se pokazalo da postoji oko 600 puta veći broj pretraga koji se odnose na polovne automobile nego na korišćena vozila. To predstavlja ogromnu razliku, što znači da se morate prilagoditi i kao ključne reči birati termine koje koriste vaši potencijalni klijenti.

Sledeći dobar primer potiče iz avio industrije. Oni u svojim oglasima često koriste izraz niske tarife (Low fares) što u principu dobro odražava njihovu ponudu, ali u stvarnosti njihovi kupci traže karte sa popustom ili jeftine letove (Discounted flights or cheap flights). Dakle, dok birate ključne reči, obratite pažnju da one odgovaraju terminima koje koriste vaši klijenti i izbegavajte stručne termine.

Najbolja reklama je ona koja tačno pogađa prave klijente. Zato se nemojte širiti u svim pravcima i pokušavati da privučete masu, nego pokušajte da svoje oglase plasirate ljudima za koje znate da su zainteresovani za vašu ponudu. Ukoliko su to npr. tinejdžeri koji koriste sleng ili žargon onda je potrebno da se u oglasima fokusirate na korišćenje ključnih reči koje sadrže ovakve izraze.  

Da biste u tome uspeli, neophodno je da razmišljate kao vaši klijenti. Zamislite šta bi oni mogli da traže i upotrebite iste izraze u vašim oglasima. Pripremite posebne termine za svaku kategoriju proizvoda koje nudite i koristite zamišljene ličnosti da biste pravilno analizirali potrebe svojih kupaca. Najvažnije je da shvatite kako oni razmišljaju o nekom konkretnom proizvodu ili usluzi.

Nije loše da ključne reči grupišete u tesno povezane teme i da ih eventualno podelite u manje grupe. U praksi to znači da ako kreirate kampanju za muške čizme, možete koristiti tematske ključne reči kao što su muške čizme za kišu, muške radne čizme, muške čizme za motocikle, muške moderne čizme itd.

Na kraju, želeo bih još jednom da vas podsetim da morate biti konkretni. Uopštena ključna reč će često dovesti do netačnog podudaranja pa nema potrebe da svoje resurse trošite na kupce koji imaju sasvim drugačija interesovanja. Zato vam savetujem da dobro razmislite i zadovoljite se sa 5 do 20 ključnih reči po oglasnoj grupi što je sasvim dovoljno za efikasnu kampanju.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button