Sadržaj kursa
Revit
Sadržaj lekcije

Vreme je da se polako upoznajete sa okruženjem u kome ćete kreirati svoje projekte (Working Interface). U ovoj lekciji ću vam pokazati kako izgleda tzv. Recent Files Screen i kako se koristi File meni.

Čim pokrenete svoju kopiju Revit-a, na ekranu bi trebalo da se pojavi ovakav sadržaj. Kao što vidite, sve opcije su podeljene u tri grupe a njihovi nazivi su Project, Family i Resources, pri čemu vam samo prve dve omogućuju direktan pristup odgovarajućim fajlovima. Naravno, ono što predstavlja vaš svakodnevni posao će biti koncentrisano u Project odeljku što znači da se tu nalaze funkcije koje vam omogućavaju da kreirate svoje modele i prezentujete postignute rezultate. U tom cilju je dovoljno da izaberete neku od opcija koje se nalaze sa leve strane a postoji mogućnost i da jednim potezom otvorite neki od nedavno korišćenih projekata.

Odmah ispod njih se nalaze opcije koje vam omogućavaju da baratate objektima koji spadaju u posebnu kategoriju. U pitanju su tzv. familije a njih sačinjavaju pojedinačne komponente koje se mogu koristiti u okviru složenijih projekata. Drugim rečima, ukoliko vam je potreban neki prostiji objekat, upotrebite odgovarajuću funkciju iz Families odeljka a ako želite da ih povežete u celinu, izaberite neku od funkcija za rad na projektima.

Na desnoj strani ekrana se nalaze opcije koje vam omogućavaju sa pristupite dodatnim sadržajima kao što su pomoć u radu (Help) i savlađivanje osnovnih veština (Essential Skills Videos), pa ne bi bilo loše da im makar na početku posvetite malo pažnje.

Ukoliko više volite da koristite menije, sve što sam do sada pomenuo i još mnogo toga možete postići ako kliknete na opciju koja se nalazi u gornjem levom uglu ekrana. Na taj način ćete otvoriti tzv. File meni pa vam neće biti teško da izaberete neku od funkcija koje se u njemu nalaze. Kao što vidite, na samom vrhu su smeštene opcije koje vam omogućavaju da kreirate nešto novo ili jednostavno otvorite neki od postojećih fajlova (New i Open).

Čitav meni je podeljen na dva dela pri čemu se sa leve strane nalaze osnovne funkcije dok su u desnu polovinu smeštene dodatne opcije. Drugim rečima, ako kliknete na samu komandu, program će je odmah pokrenuti a to ujedno predstavlja i najbrži način da dođete do odgovarajućih rezultata. Sa druge strane, ukoliko samo postavite kursor iznad neke od funkcija koje se nalaze sa leve strane i sačekate nekoliko trenutaka, biće vam ponuđene i dodatne opcije. U ovom slučaju, biću u prilici da jednim potezom kreiram novi projekat, familiju ili neki drugi element. Na sličan način mogu da biram neki od postojećih fajlova, jer se sve što mi treba nalazi među opcijama komande Open.

Verujem da vam je sve ovo već poznato iz drugih programa, ali bih zato želeo da vam skrenem pažnju na dve male ikone koje se nalaze u samom vrhu menija. Ukoliko kliknem na onu koja se nalazi sa desne strane, na ekranu će se pojaviti lista koja obuhvata sve otvorene fajlove (Open Documents). Na žalost, ja još nisam stigao do te faze pa je zato ovaj deo menija potpuno prazan ali zato mogu da kliknem na susednu ikonu i prikažem projekte na kojima sam do sada radio (Recent Documents). Kao što vidite, ova lista je dobro popunjena a o njenoj ažurnosti se brine sam program. To znači da će fajlovi koje ređe koristite biti postepeno uklonjeni a njihovo mesto će zauzeti oni koji su vam potrebniji. Ukoliko vam to ne odgovara, postoji mogućnost da neke od njih trajno zadržite na listi a to se može postići jednostavnim klikom na ikonu koja podseća na iglu.

Osim funkcija koje vam omogućavaju da kreirate novi ili otvorite neki od postojećih dokumenata u okviru File menija se nalaze i funkcije za njihovo čuvanje (Save i Save As) a postoji mogućnost da pri tome koristite neki drugi format (Export) i kreirate projektnu dokumentaciju (Print i Publish).

Posebnu pogodnost predstavlja opcija koja se nalazi na samom dnu menija (Options) jer vam ona omogućava da jednim potezom pređete na odeljak u kome se nalaze funkcije za podešavanje sistema. Na kraju, tu je i opcija koja vam omogućava da na kraju radnog dana zatvorite Revit i posvetite se drugim aktivnostima.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button