Sadržaj kursa
Upotreba šablona
0/1
Excel za početnike
Sadržaj lekcije

Novi dokument možete kreirati na više načina. Naravno, uvek možete početi od potpuno praznog lista, ali će vam biti mnogo lakše ako iskoristite odgovarajući šablon. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi.

Za početak ću kliknuti na Office dugme i iz menija izabrati opciju New. Na ekranu će se tada pojaviti novi okvir koji sa svoje leve strane sadrži prečice ka velikom broju različitih šablona. Doduše, prva na listi je prečica koja vam omogućava da otvorite potpuno praznu tabelu ali se već iza sledeće opcije kriju mnogo zanimljivija rešenja. Kao što vidite, na raspolaganju su vam već pripremljeni obrasci što znači da vrlo lako možete kreirati neki račun, finansijski izveštaj pa čak i tabelu za praćenje izmerenog krvnog pritiska. Ukoliko želite da sami kreirate svoje šablone, najbolje bi bilo da ih smestite u odeljak pod nazivom My Templates jer će vam tu uvek biti pri ruci. Ja sam tu smestio šablon koji će mi omogućiti da bez mnogo muke kreiram kompletan kalendar, pa ću sada kliknuti na odgovarajuću ikonu i otvoriti novi dokument. Pošto su svi neophodni elementi već na svojim mestima, ne preostaje mi ništa drugo nego da se malo poigram sa bojama. Zato ću prvo selektovati treći red ove tabele i za pozadinu umesto tamno plave izabrati svetlo zelenu nijansu. Na sličan način mogu da promenim i boju teksta jer svetloj pozadini više odgovaraju tamni tonovi.

Ovako izmenjeni šablon bi trebalo sačuvati za neku drugu priliku. U tom cilju ću kliknuti na Office dugme i iz menija izabrati stavku Save As da bi se na ekranu pojavio novi okvir. Da bi se ovaj dokument zaista mogao koristiti kao šablon, neophodno je da iz ove liste izaberem odgovarajući format tj. Excel Template. Na kraju treba još samo da mu promenim ime i kliknem na dugme Save. Da bih vam pokazao šta sam postigao, ja ću zatvoriti ovaj dokument i izborom opcije New početi sve iz početka. Pošto želim da upotrebim šablon koji sam upravo kreirao, kliknuću na stavku My Templates i izabrati odgovarajuću ikonu.

Kao što vidite, izrada novih šablona i njihovo korišćenje zaista nije nimalo komplikovano. Sve što treba da uradite ukoliko na raspolaganju već imate sličnu tabelu, je da kliknete na opciju New from existing, izaberete odgovarajući dokument i prilagodite ga svojim potrebama.

Na kraju želim da vam pokažem kako možete koristiti najveću kolekciju šablona koja postoji. Naravno, ona se nalazi na Internetu tj. na Microsoft-ovom WEB sajtu. Za početak ću zatvoriti ova dva dokumenta i ponovo otvoriti okvir sa šablonima. Ovoga puta ću sa leve strane potražiti stavku Microsoft Office Online i proveriti šta se trenutno nudi. Ukoliko raspolažete dovoljno brzom Internet konekcijom možete vrlo lako prelistati sadržaj ove biblioteke jer će se u srednjem delu okvira ubrzo pojaviti svi raspoloživi šabloni. Za detaljniji prikaz nekog od ponuđenih rešenja, kliknite na odgovarajuću ikonu da bi ona mogla da bude prikazana u većoj razmeri. Ukoliko vam se neki od šablona učini prihvatljivim, kliknite na dugme Download. Naravno, ovaj materijal je na raspolaganju samo onim korisnicima koji na svom računaru imaju originalnu verziju Office-a, pa je zato neophodno sačekati da se izvrše odgovarajuće provere. Ukoliko je sve u redu, na ekranu bi uskoro trebalo da se pojavi izabrani šablon koji dalje možete koristiti u skladu sa svojim potrebama.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button