Sadržaj kursa
Facebook
Sadržaj lekcije

Prijavljivanje na Facebook je veoma jednostavno – potrebna vam je samo važeća E-mail adresa. Drugim rečima, ukoliko želite da se prijavite na Facebook, pokrenite bilo koji Web pretraživač i u odgovarajuće polje unesite sledeću adresu – www.facebook.com. Čim pritisnete Enter, na ekranu će se pojaviti sadržaj ovog sajta što znači da će vam na raspolaganju biti njegove osnovne funkcije. Ukoliko već imate otvoren nalog, možete se odmah prijaviti a to podrazumeva unos vaše E-mail adrese i odgovarajuće lozinke (Password). Nakon toga će biti dovoljno da kliknete na dugme Login i sistem će vam dozvoliti da se pridružite ostalim korisnicima Facebook-a.

Sa druge strane, svi novi korisnici moraju da prođu kroz odgovarajuću proceduru koja se naziva registracija (Sign Up). To pre svega podrazumeva unos ličnih podataka kao što su ime i prezime. Ukoliko želite da vas neko od postojećih korisnika lakše pronađe, najbolje bi bilo da unesete tačne podatke, mada vas ništa ne sprečava da se u ova polja upišete i nešto drugo. Sa druge strane, u polje za E-mail se mora uneti tačna i važeća adresa jer će vam sva obaveštenja automatski biti prosleđivana upravo na nju. Na kraju, potrebno je još samo da izaberete odgovarajuću lozinku. Ona ne sme biti kraća od 6 znakova pa se zato potrudite da smislite odgovarajuću kombinaciju. Ne bi bilo loše da ova lozinka bude sasvim drugačija od one koju koristite za pristup drugim sajtovima ili za preuzimanje E-mail poruka. U sledećem koraku se od vas očekuje da izborom odgovarajuće stavke unesete sledeće podatke – kom polu pripadate i koji je vaš datum rođenja. Ovo je neophodno iz prostog razloga što postoje ograničenja koja se odnose na korisnike mlađeg uzrasta.

Ako ste uneli sve potrebne podatke, možete kliknuti na dugme Sign Up i preći na sledeći korak. Ukoliko želite da vaš pretraživač zapamti lozinku koju ste upravo iskoristili, kliknite na dugme Remember. Na taj način ćete sebi olakšati rad jer će sledeći put lozinka automatski biti prikazana pa nećete morati da je kucate. Nemojte da vas zbuni to što će se umesto slova i brojeva na ekranu pojaviti samo crne tačkice – to je mehanizam koji vaš štiti od radoznalih pogleda.

Poslednji korak takođe predstavlja jednu od sigurnosnih provera. Naime, da bi se sprečilo automatsko prijavljivanje, neophodno je da korisnik unese dodatnu šifru koja će se automatski pojaviti na ekranu. U pitanju su fraze koje su ispisane teško čitljivim slovima ali bez obzira na to morate uneti tačan sadržaj. Ukoliko napravite neku grešku, sistem će vam pružiti još jednu priliku pa se morate malo potruditi i precizno ponoviti kompletan tekst.

Nakon ove provere Facebook će prihvatiti vašu prijavu što znači da ste savladali prvu prepreku ali na žalost, još uvek niste u poziciji da u potpunosti iskoristite sve mogućnosti ovog sajta. Naime, sada se od vas očekuje da podesite i ostale neophodne parametre. To znači da morate pronaći prijatelje (Finding Friends), podesiti svoj profil (Profile Information) i izabrati odgovarajuću sliku (Profile Picture). Sve ovo ću vam detaljno objasniti u lekcijama koje slede, a za sada ću izborom opcije Skip this step preskočiti sva tri koraka jer bih želela da vam što pre pokažem kako izgleda sam Facebook.

U ovom trenutku se na vrhu okvira nalazi upozorenje da ovaj nalog nije potvrđen što znači da morate pokrenuti program koji koristite za pregled elektronske pošte i potražiti poruku koja vam je stigla sa Facebook-a. Ja ću to uraditi uz pomoć svog Web pretraživača i odmah otvoriti odgovarajuću E-mail poruku. Kao što vidite, ona sadrži prečice do pojedinih funkcija koje tek treba da upotrebim ali to ipak nije ono što mi je potrebno za potvrdu naloga. Zato ću se vratiti na Inbox i proveriti da li je u međuvremenu stigla još neka poruka. Zaista, upravo sam primila poruku koja očigledno sadrži ono što mi je potrebno, pa ću je zato otvoriti i odmah kliknuti na odgovarajući link. Nakon toga bi na ekranu trebalo da se pojavi potvrda da je ova operacija uspešno obavljena a to znači da sam konačno postala punopravni član Facebook-a.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button