Sadržaj kursa
Facebook
Sadržaj lekcije

Facebook vam omogućava da sa svojim prijateljima komunicirate na dva načina. Prvi podrazumeva ostavljanje poruka na zidu. To možete uraditi ako otvorite odgovarajući profil i upotrebite funkciju Publisher. Pri tome morate imati na umu da će ova poruka imati javni karakter, a to znači da će pored osobe kojoj je upućena biti dostupna i svim njenim Facebook prijateljima. Ukoliko nameravate da joj čestitate rođendan ili prenesete neki vic, to neće biti problem, ali ako želite da to ostane među vama – najbolje bi bilo da upotrebite neku drugu funkciju.

Za slanje tzv. privatnih poruka, Facebook vam nudi funkciju Send a Message koja se nalazi sa leve strane. Čim kliknete na ovu opciju, na ekranu će se pojaviti novi okvir pa vam neće biti teško da unesete željeni sadržaj. Pri tome možete iskoristiti i posebno polje koje je predviđeno za naslov (Subject), a ostatak poruke ubaciti u ovo veliko polje. Na dnu okvira se nalaze funkcije koje vam omogućavaju da uz poruku pošaljete neku sliku, video sekvencu ili link. Ja ću iskoristiti ovu mogućnost i u posebno polje uneti adresu jedne poznate robne kuće. Čim kliknem na dugme Attach, na ekranu će se pojaviti izabrani sadržaj što znači da je povezivanje bilo uspešno. Sada treba još samo da kliknem na dugme Send i konačno pošaljem ovu poruku.

Isti rezultat možete postići ako izaberete opciju Inbox i kliknete na dugme Compose. Jedina razlika je u tome što ćete ovde morati sami da unesete ime primaoca. Pri tome se ne morate ograničiti na samo jednu osobu, nego možete uneti više različitih adresa. Postoji čak i mogućnost da istu poruku automatski prosledite svim vašim Facebook prijateljima. Da bih vam pokazala kako se to radi, ja ću klikom na odgovarajuću ikonu ukloniti ova dva imena i umesto njih uneti naziv grupe koju sam prethodno definisala. Pri tome će se na ekranu automatski pojaviti i imena njenih članova, pa mi neće biti teško da proverim o kome se radi. Sada treba još samo da unesem odgovarajući sadržaj i kliknem na dugme Send.

Ukoliko želite da još jednom pregledate sve poruke koje ste poslali, vratite sa na Inbox i izaberite opciju Sent. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti poruke koje ste uputili drugim korisnicima Facebook-a. Ako kliknete na neku od njih, bićete u prilici da proverite kome je upućena i kada se to dogodilo.

Dakle, da biste nekom od vaših prijatelja poslali privatnu poruku, dovoljno je da kliknete na link koji predstavlja prečicu do njegovog profila i pokrenete funkciju Send a Message. Nakon toga će se na ekranu pojaviti novi okvir u koji možete uneti sadržaj same poruke. Isti efekat možete postići ako pređete na svoj Inbox i kliknete na dugme Compose.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button