Sadržaj kursa
Facebook
Sadržaj lekcije

Čim se prijavite na Facebook, na ekranu će odmah biti prikazana vaša osnovna stranica (Home Page). Između ostalog, ona može da vam služi i kao svojevrsna kontrolna tabla za upravljanje ostalim aspektima vašeg profila. U jednoj od uvodnih lekcija sam vam već skrenula pažnju na neke od karakteristika osnovne stranice, a sada ću se potruditi da vam ih detaljno objasnim.

Kao što ste upravo imali priliku da se uverite, vaš Home Page će se automatski pojaviti na ekranu čim se prijavite na Facebook. Isti efekat možete postići ako kliknete na Home opciju ili Facebook logo.

Osnovni sadržaj ove stranice predstavljaju tzv. novosti (News feed). To znači da se na njoj nalaze poruke koje su vam nedavno uputili vaši Facebook prijatelji. One obuhvataju i promene međusobnih odnosa kao što su novi status ili poziv na druženje. Sve ovo liči na najnovije izdanje nekih novina stim što se sve novosti odnose na vaše Facebook prijatelje.

Iako ovaj sadržaj zauzima najveći deo osnovne stranice, na njoj se ipak mogu videti i drugi podaci. To znači da je gornji desni ugao rezervisan za zahteve koje vam upućuju drugi korisnici Facebook-a. U ovom trenutku ja tu imam jedan zahtev za prijateljstvo (Friend request), predlog da pogledam jednu Web stranicu (Page suggestion) i poziv na rođendan (Birthday request). Ukoliko želite da pogledate o čemu se radi, dovoljno je da kliknete na odgovarajuću stavku ili da izaberete opciju See All. Pošto jedna od ovih poruka predstavlja zahtev za prijateljstvo, istu informaciju mogu da prikažem i ako kliknem na ovaj mali crveni kvadratić koji se nalazi u donjem desnom uglu ekrana. U tom trenutku će se na ekranu pojaviti i ostale poruke. Pošto sam videla o čemu se radi, mogu da izborom odgovarajuće opcije potvrdim (Confirm) ili zanemarim ovaj zahtev (Ignore). Pored toga, mogu da izborom opcije Send Message pošaljem poruku i zatražim dodatne informacije o ovom korisniku. Pošto mi je jasno o kome se radi, ja ću prihvatiti ovaj zahtev.

Neko očigledno želi da mi skrene pažnju na novi model IPhone-a. Ukoliko i vi primite sličan zahtev, a želite da izrazite svoje zadovoljstvo tj. da postanete Facebook Fan stranice koja ga promoviše, jednostavno kliknite na priloženi link ili na dugme Confirm. U suprotnom, jednostavno izaberite dugme Ignore i zanemarite ovaj predlog pa će on odmah nestati sa ekrana.

Treća stavka se odnosi na upotrebu specijalne Facebook aplikacije. Pošto će o ovoj temi biti posvećeno posebno poglavlje, ja u ovom trenutku neću ništa preduzimati nego ću se zadovoljiti činjenicom da sam uspešno rešila prva dva zahteva. Ako se sada vratim na osnovnu stranu, videćete da se sa desne stane sada nalazi samo još jedan zahtev.

Ostatak prostora zauzimaju reklame, tj. sadržaji koji vam omogućavaju da direktno pređete na neki drugi Web sajt. Ukoliko vam neki od njih zaista smeta, možete kliknuti na dugme sa njegove desne strane i izborom odgovarajuće opcije izraziti svoje nezadovoljstvo. Mene zaista ne zanima ova kamera, pa ću izabrati opciju Uninterested. Na žalost, na ekranu će se odmah pojaviti nova reklama jer se ovaj za korisnike potpuno besplatan servis finansira upravo kroz oglase koje objavljuje.

Na osnovnoj stranica postoji i odeljak pod nazivom Connect with friends. U njemu se nalazi opcija koja vam omogućava da uputite poziv nekom novom prijatelju (Invite friends to join Facebook) ili da aktivirate tzv. Friend Finder. Obe funkcije ste već imali prilike da upoznate u jednoj od prethodnih lekcija.

Da ponovimo, osim najsvežijih poruka koje su vam uputili drugi korisnici Facebook-a, vaša osnovna stranica sadrži i zahteve na koje tek treba da odgovorite, odeljak sa reklamama i funkcije koje vam omogućavaju da direktno pozovete novog prijatelja ili pretražite čitav Facebook. Pored toga, sa leve strane su postavljeni tzv. filteri tj. funkcije koje vam omogućavaju da „pročešljate“ svoje poruke. Ipak, najbolje je da ovu temu ostavimo za neku drugu priliku.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button