Sadržaj kursa
Facebook
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću vam pokazati kako možete da svoje podatke sakrijete od onih korisnika koji nemaju status vaših Facebook prijatelja. Iako sam ovu temu već obradila u jednoj od prethodnih lekcija ne bi bilo loše da se malo podsetite.

Za početak je potrebno da iz Settings menija izaberete stavku Privacy Settings i kliknete na opciju Search. Okvir koji sledi sadrži informaciju o nedavnim poboljšanjima pa ga možete odmah zatvoriti. Ukoliko ne želite da se vaše ime ili neki drugi podatak pojavi pri pretraživanju kliknite na ovo dugme. Kod mene je već izabrana opcija Only Friends ali će kod vas ovaj parametar najverovatnije biti podešen na Everyone. To znači da će vaši podaci biti dostupni svim korisnicima Facebook-a. Doduše, oni neće moći da pristupe kompletnom profilu ali će svakako biti u prilici da vide vašu fotografiju i ime a moći će i da vas dodaju na listu prijatelja.

Ukoliko želite da pristup ovim podacima bar malo ograničite, izaberite opciju Friends of Friends. To znači da će oni biti dostupni samo vašim Facebook prijateljima i osobama sa kojima su oni u vezi. Najveći stepen bezbednosti se može postići izborom poslednje opcije – Only Friends jer će u tom slučaju vaš profil biti dostupan samo korisnicima u koje imate najviše poverenja.

Drugu kategoriju predstavlja mogućnost da se do vaših podataka dođe posredstvom nekog pretraživača kao što je npr. Google. Ja sam na ovaj način uspela da lociram svoj profil što ponekad može da bude nezgodno. Ukoliko želite da sprečite ovakvu pretragu, jednostavno isključite opciju Allow i potvrdite svoju nameru. Na taj način ćete sebi obezbediti maksimalnu sigurnost i sprečiti da neko koga uopšte ne poznajete raspolaže vašim podacima.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button