Sadržaj kursa
SketchUp PRO
Sadržaj lekcije

U praksi se često javlja potreba za istovremenim pomeranjem različitih objekata. To mogu da budu solarni paneli na krovu ili slike na zidu a bilo bi idealno da između ovih elemenata postoji neka veza. Ona se može ostvariti primenom funkcije Glue To a u ovoj lekciji ću vam pokazati kako se ona koristi.

Ja sam na svoj objekat već dodao nešto što liči na krov, pa ću sa dva uzastopna klika otvoriti ovaj element i zatim selektovati bočnu površinu. Nakon toga mi neće biti teško da na njoj nacrtam jedan pravougaonik i na taj način označim položaj krovnog prozora. Ako od njega napravim novu komponentu, program će automatski aktivirati opciju Glue To što znači da će prozor biti „zalepljen“ za površinu koja predstavlja krov.

Ukoliko vam to nije potrebno, jednostavno izaberite opciju None, pa će simbol koji predstavlja glavne ose ponovo dobiti uobičajeni izgled. Sa druge strane, ako izaberete neku drugu stavku, izabrani element će biti povezan sa najbližom površinom a to potvrđuje i simbol u obliku plavog krstića. 

Osim funkcije za povezivanje, u ovom okviru se nalazi i opcija koja vam omogućava da automatski „isečete“ deo neke površine. Ona se naziva Cut opening a ako je aktivirate i zatvorite ovaj okvir, program će automatski formirati novu komponentu i istovremeno ukloniti deo površine koja se nalazi neposredno ispod nje.

Da bih vam pokazao kako to izgleda u praksi, ja ću prvo iskopirati ovaj otvor a zatim selektovati izvorni element i dodeliti mu odgovarajući materijal. Pošto bih želeo da ovaj deo krova bude providan, ja ću se odlučiti za plavo staklo a ova promena će se odmah odraziti i na drugi otvor.

Na žalost, bez obzira na materijal koji garantuje providnost, trenutno nije moguće videti unutrašnjost objekta a za to postoji i opravdani razlog. Da bih vam pokazao o čemu se zapravo radi, ja ću izborom opcije Hide Rest Of Model privremeno ukloniti sve ostale objekte i zatim prikazati donju stranu krova. Kao što vidite, on ima i horizontalnu površinu koja sprečava prikaz enterijera pa ću iskoristiti priliku da je uklonim i ponovo prikažem čitav model. Sada će krovni otvori zaista postati providni što potvrđuje da sam uspešno obavio i ovaj zadatak.

Pre nego što pređem na sledeću temu, želeo bih da vam skrenem pažnju da funkciju Cut opening možete koristiti samo na prostim površinama. U ovom slučaju je taj uslov ispunjen, ali ako krovnu ploču pretvorim u pravi prostorni objekat, program neće biti u stanju da na njoj napravi otvor.

Ja ću odmah poništiti ovu promenu, jer bih želeo da vam pokažem kakve efekte možete postići primenom funkcije Glue To. Nju sam vam pomenuo na početku lekcije i automatski primenio na ove krovne prozore. Pošto su oni sada „zalepljeni“ za krovnu površinu, mogu slobodno da promenim njenu veličinu i položaj a to će se automatski odraziti i na oba otvora.

Ja ću na isti način povezati elemente koji se nalaze u unutrašnjosti objekta. U tom cilju ću prvo selektovati površinu koja predstavlja pod a zatim na njoj nacrtati pravougaonik koji će mi poslužiti kao tepih. Ako od njega napravim novu komponentu, program će mi omogućiti da istovremeno primenim opciju Glue To i na taj način povežem ova dva elementa. Pošto ne bih želeo da se na tom mestu pojavi otvor, ja ću isključiti opciju Cut opening i izborom dugmeta Create dovršiti ovaj postupak. Na kraju treba još samo da novu površinu podignem za nekoliko santimetara i da je odvojim od podloge. Time se izbegava preklapanje koje može da izgleda kao greška, pogotovu ako za ove dve površine izaberete različite materijale. Upravo iz tog razloga vam preporučujem da i tepihu dodelite određenu debljinu i izbegnete ovakve probleme.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button