WooCommerce
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ćete naučiti kako se vrši preuzimanje i instalacija WooCommerce Plugin-a. To se može uraditi na dva načina a ja ću vam prvo pokazati onaj jednostavniji. U tom cilju je potrebno da iz Plugins menija izaberete opciju Add New i u polje za pretragu unesete WooCommerce. Čim se na ekranu pojave odgovarajući rezultati, potražite ponudu koja pripada grupi WooThemes i kliknite na dugme Install Now. Nakon toga treba još samo da sačekate nekoliko minuta jer će WordPress automatski preuzeti ovaj dodatak i dovršiti njegovu instalaciju.

Drugi način je nešto duži i komplikovaniji, ali vam pruža mogućnost da instalaciju prilagodite svojim potrebama. On podrazumeva otvaranje zvanične WooCommerce prezentacije koja se inače nalazi na istoimenoj adresi, nakon čega sledi kreiranje novog korisničkog naloga. Ja ću u tom cilju uneti sve potrebne podatke i na kraju kliknuti na dugme Register. Radi što boljeg prilagođavanja korisnicima, sistem od mene očekuje da preciznije obrazložim svoje potrebe, pa ću zato proći kroz jednu kraću anketu. Za početak je potrebno da se izjasnim da li Online prodavnica koju nameram da formiram pripada meni ili sve ovo radim kao deo profesionalne delatnosti. Ja ću se opredeliti za prvu opciju a sistem će me automatski prebaciti na sledeće pitanje. Ono se tiče delatnosti kojom želim da se bavim a ja ću sa liste izabrati nekoliko stavki – sport i rekreaciju, hranu i piće i zdravlje i lepotu. Ako nakon toga izborom dugmeta Continue pređem na sledeći korak, sačekaće me pitanje koje se odnosi na vrstu proizvoda koji će se naći u prodaji. Ukoliko planirate da se bavite prometom klasične robe izaberite prvu stavku (Physical products) a ako je u pitanju distribucija softvera, muzike ili videa, najbolje bi bilo da se opredelite za drugu opciju  (Digital products). Treća stavka se odnosi na usluge (Services) a tu su i druge aktivnosti poput prodaje ulaznica (Tickets), članarine (Membership) ili pružanja usluga trećim licima (Other vendors’ products). Ja ću se opredeliti za prvu mogućnost i jednim potezom preći na sledeći korak. Ovom prilikom treba da izaberem preovlađujući način plaćanja a pošto ne želim da se to komplikuje, izabraću prvu opciju. Sa druge strane, ukoliko se bavite delatnošću koja podrazumeva naručivanje (Pre-order), pretplatu (Subscription), odloženo plaćanje (Payment plan) ili čak uopšte ne želite da primate uplate preko Interneta (Offline), slobodno izaberite neku od ponuđenih opcija. Verujem da će za većinu najbolji izbor biti opcija koja podrazumeva jednokratno plaćanje (One-time payment) a pošto je kod mene ona već aktivna, ne preostaje mi ništa drugo nego da kliknem na dugme Continue i nastavim dalje.

Sada se od mene očekuje da izaberem način na koji ću koristiti WooCommerce a to znači da mogu da se opredelim između verzije koja se već nalazi na nekom specijalizovanom serveru (Get WooCommerce pre-installed) ili da za te svrhe iskoristim svoj WordPress (Auto-install WooCommerce on WordPress site). Doduše, postoji i treća mogućnost (Go DIY – download the plugin), pri čemu se od korisnika očekuje da sam preuzme kompletnu aplikaciju i da je ručno instalira na svoj sistem. Da bih vam pokazao kako se to radi, ja ću kliknuti na treću stavku i sa Download preuzeti odgovarajući fajl. Ako se nakon toga vratim na WordPress i kliknem na dugme Upload Plugin, neće mi biti teško da ga pronađem i sa Install Now dovršim ovaj postupak.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button