Sadržaj kursa
Windows 8
Sadržaj lekcije

Ukoliko ste primetili da vaš računar više ne funkcioniše onako dobro kao ranije, pravo je vreme da proverite njegove performanse. Na sreću, autori Windows-a su se potrudili da vam i za ovu namenu obezbede odgovarajuću alatku. U pitanju je funkcija koja može da izmeri efikasnost čitavog sistema i da vam ga prikaže u obliku koeficijenta koji se naziva Windows Experience Index. Vreme je da naučite kako se ona koristi.

Ja ću za njeno pronalaženje primeniti uobičajeni postupak. To znači da ću pomeriti kursor do gornjeg desnog ugla i kada se na ekranu pojave dodatne prečice pokrenuti funkciju Search. Ako nakon toga u ovo polje unesem reč performance, sa leve strane će se pojaviti prečica koja predstavlja istoimenu aplikaciju. To nije ono što sam tražio pa ću zato preći na Settings odeljak i kliknuti na opciju pod nazivom Performance Information and Tools. Čim se na ekranu pojavi novi okvir, videćete da ova funkcija pripada osnovnom odeljku Control Panel-a. Ukoliko do sada niste koristili ovaj program, nećete ni biti u prilici da vidite ove koeficijente, nego će u sredini okvira biti prikazane samo određene komponente i ono što se na njima meri. Za prikazivanje kompletnih rezultata je potrebno kliknuti na opciju Run this assessment i sačekati nekoliko trenutaka. Jedini preduslov za njeno normalno funkcionisanje je da vi kao korisnik spadate u onu kategoriju koja ima administracione privilegije. Ja sam to već uradio, pa su mi zato dostupni i podaci koji se odnose na brzinu pojedinih komponenti. Sasvim desno je prikazan i konačni koeficijent a kao što vidite on u mom slučaju odgovara najnižoj od svih izmerenih vrednosti. Ipak, nije sve tako loše jer se u ovom izveštaju može videti da su za pojedine komponente postignuti mnogo bolji rezultati. Ako se upustim u detaljniju analizu, na osnovu prikazanih rezultata mogu da zaključim sledeće: brzina procesora je ocenjena relativno velikom ocenom a isto važi i za kvalitet memorije. Jedini pravi problem predstavlja grafička kartica jer su njene mogućnosti ocenjene kao sasvim prosečne. To potvrđuje i nizak koeficijent za 3D performanse i ostale karakteristike koji su bitne za savremene računarske igrice. Na sreću, ocena koja predstavlja brzinu mog hard diska je vrlo visoka pa to značajno povećava efikasnost čitavog sistema.

Ako želite da na neki način sačuvate ove rezultate, kliknite na opciju View and print detailed performance, pa će se na ekranu prvo pojaviti novi okvir. U njemu se osim već poznatih koeficijenata mogu videti i ostali podaci poput količine radne i grafičke memorije što može da vam pomogne u traženju najboljeg rešenja. Ako želite da vam ovi podaci budu pri ruci kada krenete u nabavku novih komponenti, jednostavno kliknite na dugme koje se nalazi na dnu stranice a nemojte se iznenaditi ako isto takvo pronađete i na njenom vrhu. Pošto ja za sada nemam nameru da bilo šta menjam, zatvoriću sve okvire i vratiti se na početni ekran.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button