Sadržaj kursa
Windows 8
Sadržaj lekcije

Ukoliko ste koristili neku od prethodnih verzija Windows-a, sigurno se sećate kako je u tom trenutku izgledao Windows Explorer. U međuvremenu su se na tom polju dogodile značajne izmene a ja ću iskoristiti priliku da vam pokažem o čemu se zapravo radi.

Za početak je potrebno izborom odgovarajuće prečice preći na tradicionalni Desktop. Ukoliko vam se više dopada novi Metro interfejs, isti efekat možete postići na sledeći način. Prvo desnim tasterom miša kliknite na slobodnu površinu ekrana, a zatim iz App Bar-a izaberite ikonu All apps. Ako se nakon toga pomerite na desno, primetićete da se među ponuđenim aplikacijama nalazi i File Explorer. Već po izgledu ikonice se može zaključiti da je u pitanju nešto što jako liči na stari Windows Explorer a u to ćete se i sami uveriti čim se na ekranu pojavi novi okvir. Sada se na Taskbar-u može jasno videti i njegova ikonica koja je u potpunosti zadržala stari izgled. Kod mene se na ekranu automatski pojavio sadržaj foldera u kome se nalaze dokumenti, muzika, fotografije itd. Verujem da vam je sve to poznato još od prethodne verzije, ali ako obratite pažnju na gornji deo okvira, videćete da su se tu dogodile velike promene. To se pre svega odnosi na tzv. Quick Access Toolbar koji se nalazi u samom levom gornjem uglu. Ako kliknem da prvu ikonicu, na ekranu će se pojaviti meni sa dobro poznatim funkcijama kao što su Maximize, Minimize i Close. Odmah do nje su smeštene funkcije Properties i New Folder a tu je i prečica za brisanje – Delete. Nju sam dodao naknadno jer sam navikao da mi bude pri ruci. To mi nije bilo teško jer se klikom na poslednju ikonu aktivira meni sa funkcijama koje se mogu postaviti na Quick Access Toolbar. To znači da je dovoljno kliknuti na neku od aktivnih opcija da bi njena ikonica automatski nestala sa ekrana a zatim jednostavno na njeno mesto postaviti neku drugu.

Kao što vidite, u desnom gornjem uglu se i dalje nalaze dugmad koja služe za uvećanje, umanjenje i zatvaranje okvira a jedini pravi novitet se nalazi ispod njih. U pitanju je tzv. Ribbon a njegova funkcija se sastoji u tome da vam omogući efikasan pristup do najčešće korišćenih funkcija. Pošto je njihov broj relativno veliki, autori Windows-a su odlučili da ih podele u nekoliko segmenata. Svaki od njih nosi i odgovarajuće ime, a  to su File, Home, Share i View.  Ja ću kliknuti na prvu stavku a to će za rezultat imati prikazivanje novog menija. Kao što vidite, iz njega možete otvoriti novi okvir (Open new window), prikazati komandnu liniju (Open command prompt), ukloniti podatke o prethodnim aktivnostima (Delete history) ili potražiti pomoć (Help). Na kraju, tu je i opcija Close što predstavlja još jedan način na koji možete zatvoriti ovaj okvir. Verujem da su vam sve ove funkcije poznate od ranije, pa se njima neću posebno baviti. Umesto toga ću ponovo kliknuti na istu opciju i preći na sledeći odeljak. U njemu se takođe nalaze funkcije na koje ste već navikli. To znači da jednim potezom možete kopirati, prebaciti ili ukloniti neki fajl. Mnoge od ovih funkcija će postati dostupne tek ako se odabere odgovarajući sadržaj pa ću zato prvo preći na Desktop a zatim otvoriti folder u kome se nalaze fajlovi za vežbanje. Već na prvi pogled je jasno da se tu nalaze različiti sadržaji. Osim nekoliko slika u jpg formatu na raspolaganju su mi i po jedan audio i deo zapis kao i nešto teksta. Da bi mi sve opcije postale dostupne, neophodne je da izaberem neki od ponuđenih fajlova. Tek nakon toga će ove ikone biti prikazane sa svim detaljima a to znači da ih možete slobodno koristiti.

Pošto je trenutno izabran tekstualni dokument, mogu da vam pokažem i kako se koriste funkcije iz sledeća dva odeljka – Share i View. Tu ćete naći funkciju za arhiviranje (Zip), deljenje sa saradnicima (Share with homegroup) ili prekidanje ove aktivnosti (Stop sharing). Izborom poslednja ikone – Advanced security, ćete biti u prilici da još bolje obezbedite svoje podatke.

Ako kliknem na fajl za koji sam siguran da sadrži neku fotografiju, na ekranu će se pojaviti i dodatne funkcije. U ovom slučaju će to biti opcije koje mi omogućavaju rotiranje, prikazivanje u formi kontinualne prezentacije (Slide show) pa čak i izbor nove pozadine (Set as background). Pošto nisam siguran da li je izabrana ilustracija pogodna za pozadinu, ja ću se vratiti na View odeljak i promeniti način na koje se vrši prikazivanje fajlova. Obzirom da je trenutno izabrana opcija Details, na ekranu će osim imena biti vidljivi i datum poslednje izmene, tip datoteke i njena veličina. Ako vam se ne dopada trenutni redosled, dovoljno je da kliknete na naslov neke od kolona a Windows će automatski izvršiti njeno sortiranje. Ja ću iskoristiti priliku da sve fajlove sortiram po tipu što u ovom slučaju znači da će se na vrhu liste naći jpg datoteke.

Pošto mene više zanima sadržaj pojedinih fajlova, pomeriću kursor do opcije Large icons. U tom trenutku će se umesto liste sa podacima na ekranu pojaviti ilustracije koje odgovaraju sadržaju pojedinih fajlova. To je upravo ono što sam tražio, pa ću zato kliknuti na ovu opciju i zadržati ovakav način prikazivanja fajlova. Pošto sada mogu mnogo jasnije da vidim o čemu se zapravo radi, neće mi biti teško da korigujem orijentaciju ili na neki drugi način promenim izabrani sadržaj.

Videli ste da je rad sa slikama sada znatno olakšan ali to nije sve, novi File Explorer na sličan način može da vam pomogne i u drugim situacijama. Da bih vam pokazao o čemu se radi, ja ću izabrati ovaj fajl. Pošto je u pitanju muzički zapis, na ekranu će se automatski pojaviti funkcije koje možete iskoristiti za njegovu reprodukciju. Ovo predstavlja značajno unapređenje jer više ne morate čekati sa se pokrene odgovarajuća aplikacija već se veliki deo posla može obaviti u samom File Explorer-u. Isti princip važi i za fajlove koji sadrže video zapise – dovoljno je kliknuti na neki od njih da bi se na ekranu pojavile odgovarajuće funkcije.

Kao što ste i sami mogli da se uverite, novi File Explorer je znatno bolje prilagođen potrebama prosečnog korisnika jer osim opcija koje se automatski prilagođavaju izabranim fajlovima omogućava i lakši pristup njihovom sadržaju.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button