Sadržaj kursa
WordPress
Sadržaj lekcije

WordPress vam omogućava da izgled svog sajta u potpunosti uskladite sa njegovim sadržajem. Pri tome je važno znati da će svi vaši podaci (tekstovi, slike i ostalo) biti potpuno odvojeni od materijala koji se koristi za njihovo prikazivanje. U te svrhe se koristi tzv. tema a nju možete menjati bez ikakvog rizika po postojeće podatke.

Ja sam do sada koristio temu pod nazivom Twenty Fourteen Theme, a to je jedna od tema koje pripadaju standardnoj verziji WordPress-a. Obzirom da se uz program automatski dobija nekoliko različitih tema i da na Internetu postoji još mnogo novih, nije redak slučaj da se one menjaju i na taj način efikasno redizajnira čitav sajt. U ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi. Da bi lakše pratili čitav proces, ja ću stari izgled sajta zadržati u posebnom odeljku i paralelno menjati pojedine parametre.

Izbor nove teme se može izvršiti na dva načina. Prvi podrazumeva upotrebu Toolbar-a i izbor opcije Themes, a drugi prelazak na Dashboard i aktiviranje istoimene opcije iz Appearance menija. U svakom slučaju, pred vama će se pojaviti tzv. Theme Selector Page, tj. stranica na kojoj možete videti sve teme koje su vam na raspolaganju. Trenutno aktivna tema je prikazana sa leve strane, a ja u ovom trenutku mogu da upotrebim još dva različita sistema – Twenty Thirteen i Twenty Twelve. Moram da naglasim da je tema koju trenutno koristim predviđena za sajtove magazinskog tipa dok je druga mnogo zgodnija za tzv. Blog-ove. Za nju je karakteristično da se sav sadržaj nalazi u jednoj koloni što je potpuno suprotno od onoga što vam nudi treća tema. Treća tema predstavlja tipičan Content Management System (CMS) što znači da je možete iskoristiti za mešovite sadržaje.

Za svaku od ovih tema postoje i dodatne informacije a za njihovo prikazivanje je dovoljno jednostavno kliknuti na odgovarajuće polje. Nakon toga će se na ekranu pojaviti dodatni panel, što znači da će vam osim grafičkog prikaza biti dostupan i detaljan opis a tu je i direktan link do sajta koji pripada njenom autoru. Ukoliko želite da prikažete podatke koji se odnose na neku drugu temu, dovoljno je da kliknete na strelicu koja se nalazi u gornjem levom uglu a WordPress će se postarati da vam oni odmah postanu dostupni. Najlepše od svega je to, što postoji mogućnost da odmah proverite da li neka od ovih tema odgovara vašim potrebama. To se može uraditi izborom dugmeta Live Preview tj. pokretanjem funkcije Theme Customizer o kojoj ćete više saznati već u narednoj lekciji. Za sada je dovoljno da zapamtite da u WordPress-u postoji funkcija koja vam omogućava da upotrebite postojeće podatke i proverite kako se oni uklapaju u izabranu temu. Pri tome možete slobodno koristiti postojeće linkove i na taj način prikazati bilo koju stranicu. Ako se ispostavi da ova tema zadovoljava vaše potrebe, dovoljno je da kliknete na dugme Save & Activate da bi istog trenutka kompletan sajt dobio novi izgled. U suprotnom, možete kliknuti na dugme Cancel i nastaviti sa izborom. Ja ću iskoristiti priliku da isprobam i treću temu, jer mi se čini da ona najviše odgovara mojim podacima. Čak i ako se ispostavi da je neophodno uneti neke manje izmene, to mi neće biti teško jer su na ekranu već prikazane sve neophodne funkcije. Njih ću ipak ostaviti za neku od narednih lekcija, a sada ću jednostavno kliknuti na dugme Save & Activate i prikazati konačnu verziju moga sajta. Sada se vrlo lepo može videti u čemu se ona razlikuje od prethodne i moram priznati da mi se nova organizacija mnogo više dopada.

Kao što ste videli, promena teme je vrlo jednostavan proces a najvažnije od svega je da se pri tome ne gube postojeći podaci.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button