Sadržaj kursa
WordPress
Sadržaj lekcije

Ukoliko posedujete ili održavate neki WordPress sajt, morate voditi računa i o tome da sve njegove komponente uvek budu usklađene sa aktualnom verzijom programa. Za to postoji mnogo razloga, a ja ću pomenuti samo dva: dodavanje novih funkcija i održavanje maksimalne bezbednosti tj. sprečavanje eventualnih zloupotreba. Ne treba posebno naglašavati koliko je WordPress rasprostranjen, što ga automatski čini veoma privlačnim za hakere i sve druge koji bi želeli da preuzmu kontrolu nad nekom Web lokacijom. Upravo iz tog razloga se autori WordPress-a trude da kroz stalna unapređenja i dopune, čitav sistem učine što bezbednijim. Na sreću, održavanje WordPress-a je veoma jednostavno, a u ovoj lekciji ću vam pokazati kako se to radi.

Ukoliko se pitate zašto je moj Dashboard odjednom postao drugačiji, sigurno niste imali priliku da koristite prethodnu verziju WordPress-a. Kao što vidite, njena oznaka je 3.7.1 a ja sam je namerno instalirao, jer ne postoji bolji način da vam pokažem kako se koristi funkcija za automatsko ažuriranje.

Obzirom da se na mom serveru trenutno nalazi stara verzija WordPress-a, sistem će me automatski obavestiti da se u međuvremenu pojavila nova i ponuditi mi mogućnost da je ažuriram. Pored toga, ako obratite pažnju na podatak koji se nalazi u gornjem levom uglu, videćete da mi je na raspolaganju svega jedna dopuna, što znači da treba samo da kliknem na dugme koje se nalazi na sredini ekrana i odmah pređem na verziju 3.8. Ja ću umesto toga ipak pokrenuti funkciju Update i još jednom proveriti šta se nalazi na listi za ažuriranje. Kao što vidite i ovde postoji obaveštenje koje se odnosi na novu verziju osnovnog programa, ali se takođe može videti da su svi dodaci i teme potpuno aktuelni. Za automatski prelazak na novu verziju je dovoljno kliknuti na dugme Update Now a ako

vam se više dopada da to uradite sami, možete prvo preuzeti kompletnu arhivu i zatim Upload-ovati pojedinačne fajlove. U svakom slučaju, ne bi bilo loše da prvo napravite kopiju svog sajta a to se naročito odnosi na bazu sa svim korisničkim podacima i folder sa pratećim sadržajima. Ovo je samo dodatna mera predostrožnosti, jer se u praksi vrlo retko događa da se po prelasku na novu verziju programa pojave nepredviđeni problemi. Uostalom, kopiranje podataka bi trebalo da vam postane svakodnevna rutina, jer se nikada ne zna kada vam oni mogu zatrebati.

Ja u ovom trenutku nemam bog zna šta za čuvanje, pa ću zato odmah kliknuti na ovo dugme i pokrenuti automatsku zamenu programa. Nakon toga mi ne preostaje ništa drugo nego da se strpim nekoliko minuta jer je toliko potrebno da se izvrši preuzimanje podataka, instalira novi sistem i provere sve njegove funkcije. U slučaju da vam program zatraži dozvolu za promenu baze ili nekog drugog segmenta, slobodno kliknite na dugme Yes i sačekajte da se i ovaj deo posla konačno privede kraju. Na kraju bi pred vama trebalo da se pojavi nova verzija WordPress-a, što znači da možete slobodno nastaviti sa dograđivanjem svog sajta.

Ukoliko se umesto toga dogodi da čitav proces negde zastane, budite bez brige. Zamena najvažnijih komponenti se vrši na samom kraju pa eventualni zastoj ne bi trebalo da utiče na funkcionalnost postojećeg sistema. U tom slučaju bi bilo dobro da prvo isključite sve dodatke a zatim ponovite čitavu proceduru.

Iako se većina korisnika odlučuje za automatsku zamenu sistema, postoje i oni koje više vole da ovaj posao urade sami. Ako i vi spadate u tu kategoriju, nemojte ni u kom slučaju dozvoliti promenu baze i wp-content foldera, jer se u njima nalaze svi vaši podaci.

Pre nego što dovršim ovu lekciju, želeo bih da vam skrenem pažnju na još jedan detalj. Naime, postoji mogućnost da se određene dopune sistema vrše potpuno automatski – bez ikakvog angažovanja administratora tj. osobe koje je zadužena za njegovo održavanje. Doduše, to se pre svega odnosi na tzv. Point Updates, tj. manje izmene koje ne zadiru u suštinu trenutno aktuelne verzije WordPress-a. To znači da će prelazak sa verzije 3.8 na 3.8.1 ili 3.8.2 biti praktično neprimetan, pa se nemojte iznenaditi ako se na ekranu odjednom pojavi nova oznaka. Ove dopune se najčešće vrše iz sigurnosnih razloga što znači da će vaš sistem ubuduće biti još otporniji na eventualne hakerske napade.

To znači da vi kao osoba koja je zadužena za održavanje sistema morate da reagujete samo ako se u gornjem levom uglu pojavi obaveštenje o potpuno novoj verziji i nakon toga aktivirate funkciju Update.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button