Sadržaj kursa
AutoCAD napredne tehnike
Sadržaj lekcije

U ovoj lekciji ću vam pokazati kako možete da sakrijete i izdvojite pojedine objekte. Na ovaj način se može menjati njihova vidljivost bez upotrebe posebnih slojeva.

Ja sam već otvorio odgovarajući primer pa mogu da vam pokažem da na njemu postoji samo jedan sloj (Layer). Bez obzira na to, postoji mogućnost da sakrijem ili izdvojim pojedine elemente pa ću zato prvo uveličati segment koji predstavlja kupatilo. Sada mogu da kliknem na ikonu pod nazivom Isolate koja se nalazi u donjem desnom uglu ekrana i iz menija izaberem opciju Hide. Ako nakon toga selektujem sve sanitarne elemente i pritisnem Enter, oni će nestati sa ekrana. Ja ću za ponavljanje iste funkcije još jednom pritisnuti Enter i na isti način ukloniti ono što mi je u prvi mah promaklo.

Sada se sigurno pitate gde su nestali svi ovi objekti? Kao što i sami možete da se uverite, sloj na kome se oni nalaze nije zamrznut (Frozen) niti isključen (Off), nego se izabrani elementi nalaze u posebnom Buffer-u koji služi za smeštaj skrivenih i izolovanih elemenata crteža.

Na sličan način funkcioniše i komanda Isolate. Ja ću je pokrenuti preko komandne linije i preći da onaj deo crteža koji predstavlja kuhinju. Ako sada izaberem odgovarajuće elemente i pritisnem Enter sa ekrana će biti uklonjeno sve ostalo, što znači da ova funkcija ima suprotan efekat od Hide. U praksi se ona koristi u situacijama kada želite da izdvojite elemente koji su vam potrebni a sve ostalo privremeno uklonite sa ekrana.

Za povratak na normalno stanje je potrebno pokrenuti funkciju Unislolate i pritisnuti Enter. Nakon toga će sve biti vraćeno na svoje mesto što uključuje i elemente koje sam prethodno sakrio primenom funkcije Hide.

Ove funkcije se mogu koristiti i obrnutim redosledom. Da bih vam to i dokazao, ja ću prvo upotrebiti opciju Isolate i jednim potezom izdvojiti sve kuhinjske elemente. Ako mi se nakon toga učini da se na ekranu i dalje nalazi previše objekata, mogu da upotrebim funkciju Hide i uklonim ono što mi smeta. Za povratak u normalno stanje je dovoljno da iz ovog menija pokrenem funkciju End Object Isolation i ponovo prikažem kompletan crtež.

Pridružite se razgovoru
0% Završeno
Call Now Button